Sie sind hier

VIDEO. Eugen Doga desemnat membru de onoare al Academiei Europene. TVR Moldova. 1.03.2017

Eugen Doga va fi desemnat cu titlul de membru de onoare al Academiei Europene de Artă şi Cultură. Manifestaţia va avea loc vineri, 3 martie, la Salzburg, unde compozitorului îi va fi înmânată distincţia. Despre realizările maestrului au vorbit invitaţii ediţiei speciale a emisiunii Obiectiv Comun dedicate aniversării celor 80 de ani a geniului contemporanietăţii noastre.

„Pe data de 3 martie am onoarea să-l însoţesc pe academicianul Doga în Austria la Academia din Salzburg, unde va fi onorat cu titlul Academiei europene de artă şi cultură, probabil vom face o relatare”, a menţionat Eugenia Tofan, şeful Centrului Media al Academiei de Ştiinţă a Moldovei.

Este recunoscut la nivel internaţional drept personalitate de referinţă a muzicii clasice. Deţinător al titlurilor Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului, Eugen Doga este inclus în lista celor mai apreciate somităţi ale lumii. Valsul care i-a adus faima pe mapamond a fost desemnat a patra capodoperă muzicală a secolului XX. În ediţia specială, maestrul împreună cu prietenii săi au depănat amintiri. Cantautorul Iurie Sadovnic i-a mărturisit compozitorului cât de mult apreciază colaborările cu el.

„Aşa cum se întâmplă întotdeauna în jurul dnului Doga, toată lumea se simte bine. De mulţi ani eu sunt bine atunci când sunt aproape de el. Mi-e uşor pe suflet, mi-e bine, mi-e mai uşor să trec greutăţile aproape de el, aşa se simte şi lumea”, a menţionat Iurie Sadovnic.

Eugen Doga la rândul său, a punctat importanţa aportului nostru la dezvoltarea culturii universale.

„Noi greşim deseori, noi ne identificăm în faţa lumii ca nişte neputincioşi, nu e adevărat. Noi avem ce nu are lumea chiar cât de mici noi suntem. Cu ce e de vină nota asta că e mai jos pe portativ, nu e de vină. Dar încearcă să faci ceva fără această notă. Noi avem nota noastră, ea este în aceasă gamă sonoră, a culturii, a civilizaţiei. Trebuie să ne mândrim că noi avem această notă şi nimeni nu ne-o va înlocui, altfel ar fi o disonanţă în lume. Slavă Domnului că noi ţinem această armonie”, a susţinut Eugen Doga.

În cadrul emisiunii, mai multe personalităţi din Republica Moldova i-au adresat mesaje de felicitare maestrului. 

Eugen Doga, cel mai cunoscut compozitor de muzică din Republica Moldova, dar şi din tot spaţiul ex-sovietic, a împlinit 80 de ani. Ecourile muzicii sale se resimt în întreaga lume, răsună în cele mai importante săli de concert după hotarele ţării.
Mai jos puteţi urmări emisiunea în întregime:

TVR Moldova

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.