Sie sind hier

Filarmonica renaște! Se caută arhitecți, care s-o transforme într-un altar al muzicii.

La doi ani de la incendiul care a mistuit Filarmonica Națională, Ministerul Culturii a lansat astăzi concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” cu genericul ”Renaște Filarmonica”. Simbol al campaniei a fost aleasă Pasărea Phoenix – imaginea renașterii Filarmonicii din cenușă.

În cadrul unei conferințe de presă cu această ocazie,  ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că acest concurs este deschis pentru arhitecți și birourile de arhitecți din țară și de peste hotare, și are drept scop identificarea unui concept arhitectural de reabilitare a Filarmonicii Naționale, un spațiu cultural modern, multifuncțional, care ar corespunde ultimelor tendințe mondiale de comoditate și acustică, și ar deveni un adevărat centru de atracție pentru activitățile culturale din țară, o bijuterie europeană în acest domeniu.

„Să fie un altar al muzicii! Vreau să ajung să cânt pe noua scenă a Filarmonicii”, a declarat compozitorul  Eugen Doga, prezent la conferința de lansare a concursului de soluții arhitecturale pentru reconstrucția edificiului.

Pentru a asigura desfășurarea concursului a fost lansată și pagina web dedicată acestuia: www.rising.philharmonic.md, care conține informații diverse privind Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, detalii despre concurs, inclusiv Caietul de Sarcini, Regulamentul pentru participanți Aici se vor înregistra doritorii de a participa la concurs ș.a.

Va decide asupra conceptului câștigător un juriu internațional, format din arhitecți și specialiști din domeniul muzicii va selecta conceptul câștigător.

Banii adunați din donații pentru reconstrucția Filarmonicii  vor fi folosiți inclusiv la realizarea schiței de proiect, elaborarea căreia va fi comandată câștigătorului concursului.

Un Consiliu Tutelar, format din personalități notorii din domeniul culturii și afacerilor va promova proiectul. Membrii Consiliului Tutelar sunt, la moment, compozitorul Eugen Doga, omul de afaceri Ion Sturza, cântăreața de operă Valentina Nafornița, violonistul Ilian Gârneț, Violonistele Alexandra Conunova și Ruxanda Panfili, dar și muzicianul Marcel Lazăr ș.a.

„Vrem un concurs de idei motivat emoțional și nelimitat conceptual. De aceea am insistat și mizăm pe susținerea acestui Consiliu Tutelar, pe artiștii care au școala muzicală de acasă și au ajuns pe cele mai mari scene ale lumii, pe de o parte, dar și pe agenții economici generoși, care au o relație aparte cu domeniul culturii.” – a mai declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Propunerile vor fi recepționate până la 1 martie 2023.

Amintim, pe 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu devastator, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Au fost distruse biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale. La moment Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” își au sediu și desfășoară activitatea la Palatul Republicii. 

Ministerul Culturii al Republicii Moldova

 

 

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.