Sie sind hier

Compozitorul academician Eugen Doga a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Târgu Neamț, România. Academia de Științe a Moldovei. 20.01.2022

Eugen DOGA: „Eu sunt un scriitor muzical. Scriu pentru a aduce bucurie lumii. Eu caut curentul care mângâie, care aduce bucurie, fericire, care ne unește”.

Compozitorul academician Eugen Doga a primit titlul de Cetăţean de Onoare al orașului Târgu Neamț, România. Ceremonia de acordare a onorificului titlu a avut loc la Casa Culturii „Ion Creangă”, la 16 ianuarie 2022, în prezența unui numeros public târgnemțean, care a venit la spectacolul susținut de maestrul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, de către Asociaţia Culturală ,,Feed Back” Iaşi – poetul Daniel Corbu și Filomena Corbu, în parteneriat cu Primăria Târgu Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă”.

Hotărârea de decernare a onorantului titlu a fost adoptată, în unanimitate, de Consiliul Local. Titlul i-a fost acordat maestrului Doga în semn de recunostință pentru întreaga sa activitate, pentru o viață dedicată muzicii, pentru capodoperele de geniu și pentru complexa personalitate, brevetul fiindu-i înmânat de primarul Daniel Harpa.

Laudatio pentru comopzitorul Eugen Doga a fost expus de poetul, dr. Daniel Corbu, organizator al ciclului de spectacole cu cei doi consacrați artiști, dar care a făcut și recomandarea către autoritățile locale. Dl Daniel Corbu a făcut o succintă evocare a personalității celebrului compozitor Eugen Doga, reamintind cele mai importante repere ale carierei artistice de excepție a maestrului. Poetul a remarcat că Eugen Doga este unul dintre marii compozitori români de azi intrați de mulți ani pe lista personalităților muzicale universale. „E o bucurie să fii contemporan cu marele muzician Eugen Doga. Muzica sa este vibrantă și de o mare înălțime emoțională. Pentru deosebitele merite naționale și internaționale, consider că este o onoare pentru noi ca astăzi, muzicianului de anvergură mondială Eugen Doga, să i se acorde, de către Consiliul Primăriei orașului Târgu Neamț, titlul de ,,Cetățean de Onoare”, a spus în evocarea sa omul de cultură Daniel Corbu.

„Această seară este una minunată pentru poporul român, chiar dacă suntem într-o perioadă destul de dificilă, atât în România, cât și în întreaga lume. O să dau citire hotărârii Consiliului municipal prin care toți consilierii locali, în număr de 19, au fost de acord și le mulțumesc pe această cale ca Dumneavoastră, începând de astăzi, să fiți Cetățean de Onoare al orașului Târgu Neamț”, a spus edilul Daniel Harpa, precizând că decernarea onorificului titlu se face în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Culturii Naționale.

„Acest frumos dar pe care l-am primit acum este un dar emoționant, un dar de suflet. Dar să știți că eu, chiar dacă nu era, oricum era să fiu aici, cu dumneavoastră, pentru că ceva a fost predispus să vin aici, mă simt aici ca acasă, dar și pentru că sunt niște file demult înșirate aici, de către marii predecesori ai noștri – Eminescu, Micle...”, a spus proaspătul Cetățean de Onoare în cuvântul său de gratitudine. Compozitorul a mărturisit că a scris vreo 80 de lucrări vocal-simfonice mari, pe versurile scrise de Mihai Eminescu și Veronica Micle, pe care le-a numit ,,Dialogurile dragostei”. „Eu sunt un scriitor muzical. Scriu pentru a aduce bucurie lumii. Eu caut curentul care mângâie, care aduce bucurie, fericire, care ne unește”, a spus compozitorul.

Visul artistului este de a vedea aceste dialoguri pe scenă, pe scena românească și de a fi cântate aici, unde au fost simțite, trăite și puse pe hârtie pentru acum și pentru posteritate. „Nu cred că noi vom ceda atât de ușor acest prezent, ne vom zbate ca să ducem mai multe clipe frumoase și aici și în alte locuri, pentru că lumea este atât de frumoasă. Păcatul nostru cel mai mare este că prea târziu ne dăm seama de acest lucru. Prea târziu înțelegem să cântăm această viață, să cântăm și oamenii care au creat-o. Eminescu este un infinit care ne ține, ne atrage și eu, scriind aceste lucrări, de opt ani lucrez la această idee, prea mult doresc ca această muzică să rămână aici. În ,,Dialogurile dragostei” este vorba de dragostea dintre două lumi, create de acești mari oameni - lumea poetică a lui Eminescu și lumea trăirilor Veronicăi Micle”, a spus maestrul Doga, mulțumind autorităților locale, primarului Daniel Harpa pentru onoranta inițiativă. A mulțumit și publicului pentru că a venit, dar și tutror locuitorilor urbei de sub Cetate.

Compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan au susținut un recital de muzică și poezie, care a impresionat la fel de mult și publicul târgnemțean. „Suntem pe aceeași undă de simțire cu Dorel Vișan, fiindcă el și-a legat viața de opera lui Eminescu, iar pe mine m-a legat opera lui Eminescu pe viață”, a spus maestrul, adăugând despre Dorel Vișan: „Omul acesta este o simfonie”. Artiștii au fost aplaudați îndelung, au primit flori, au oferit autografe și au făcut poze cu admiratorii. Spectaorii au spus că îl iubesc pe compozitorul Eugen Doga și l-au așteptat cu nerăbdare să vină și la Târgu Neamț, le place muzica lui, pentru că este vibrantă, generează emoţii și cucerește sufletul. Îl apreciază pentru că, spun ei, este un om deosebit și că ceea ce scrie vine spre a  mulțumi sufletul.

Amintim că maestrul Eugen Doga  a mai fost la Târgu Neamţ în toamna anului trecut, cînd a cântat la pian, în cadrul unui concert caritabil, alături de tineri artişti din judeţ, impresionînd publicul adunat în aceeași sală a Casei Culturii „Ion Creangă”.

În ziua liberă pe care au avut-o, artiștii au vizitat Mănăstirea Neamț, cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din Moldova, fiind declarat monument istoric, Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu-Neamț, mormântul Veronicăi Micle de la Văratec, locul de veci al muzei lui Eminescu, dar și alte unități muzeistice, unde au fost însoțiți de primarul Daniel Harpa, Daniel și Filomena Corbu. Maestrul Eugen Doga a oferit Casei „Veronica Micle” cele 28 de romanțe pentru toți cei care vor vizita instituția. Artiștii au semnat în Cartea de Onoare a instituțiilor vizitate.

Pe data de 18 ianuarie, 2022, în același format, sub genericul „Eternul Eminescu”, compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vişan au susținut un recital de poezie şi muzică și la Piatra Neamț, artiștii fiind foarte iubiți și așteptați de publicul de acolo, oraș, unde maestrul Doga a mai fost și cu ocazia altor evenimente culturale. Astfel, compozitorul Eugen Doga mai înscrie o filă în istoria ținutului Neamț.

Eugenia Tofan,
AȘM,
Târgu Neamț, România
16 ianuarie 2022

Academia de Științe a Moldovei

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.