Sie sind hier

Placa memorială în cinstea Medicului Poporului Timofei Moșneaga a fost dezvelită împreună cu maestrul Eugen Doga. Flacara TV. 8.10.2017

O placă memorială întru cinstirea Medicului Poporului Timofei Moşneaga, fost medic-şef al Spitalului Clinic Republican (SCR), cel care a contribuit personal la construirea blocului actual al spitalului, a fost dezvelită pe faţada instituţiei.

Placa memorial readuce în actualitate imaginea luminoasă a lui Timofei Moşneaga, personalitate emblematică a medicinei naţionale.

„17 ani el a proiectat şi a zidit spitalul. Sediul acesta cu 16 etaje a fost visul lui Timofei Moşneaga şi realizarea lui. Astfel el şi-a clădit un monument în viaţă”, a spus fostul medic-șef adjunct al SCR, Ozea Rusu.

„Fiind îndemnat de Nicolae Testemiţanu, el a devenit medic-şef, a lucrat peste patru decenii şi a devenit un erou, o persoană-cheie care a marcat medicina”, a remarcat ministra Sănătății, Muncii, Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Dna Stela Grigoras, ministru al Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, impreuna cu renumitul compozitor Eugen Doga, 6 oct. 2017

Timofei Moşneaga s-a străduit să doteze instituţia cu echipament modern pentru acea vreme, își amintește actualul director al SCR.

„El mi-a fost mentor, în special în ceea ce ţine de managementul sanitar. Deseori discutam ce metode ar fi mai eficiente din punctul de vedere al beneficiarului pacientului”, a afirmat Anatol Ciubotaru.

Cei care au lucrat împreună cu Timofei Moşneaga își amintesc cu drag de el.

„A fost cel care ne-a trimis în centre medicale din străinătate, să învăţăm metode noi de tratament. Așa a fost implementată hemodializa, transplantul renal şi multe altele”, susține profesorul Adrian Tănase.

„Pentru noi amintirile despre Timofei Moşneaga sunt vii şi suntem mândri că activăm în această instituţie care îi poartă numele”, a specificat medicul Vera Sali.

Născut la Corjevo, în stânga Nistrului, Timofei Moşneaga a purtat în suflet drama desprinderii de vatra strămoşească, aşa precum o trăieşte şi bunul său prieten, compozitorul Eugen Doga.

„A fost un om extraordinar, cu verticalitate. Am avut foarte multe probleme de sănătate, iar el mă ajuta şi nu doar pe mine. A scăpat de rele foarte mulți oameni”, a afirmat maestrul Eugen Doga.

Dezvelirea plăcii omagiale, completată de lansarea unui plic cu imaginea  SCR, emis pe 6 oct. 2017 de Poșta Moldovei, se înscrie în suita manifestaţiilor prilejuite de aniversarea de 200 de ani de la fondarea Spitalul Clinic Republican.

 A se vedea și IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” celebrează astăzi 200 de ani

 

La tribună e medicul Ozea Rusu, fost director-adjunct al SCR, 6 oct 2017

 Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

Maestrul Eugen Doga si autoarea reportajului, Silvia Hodorogea, Televiziunea Nationala Moldova 1 TV

Medicul chirurg Anatol Ciubotaru, director al SCR „Timofei Moșneaga”, invitat la interviu de colega Silvia Hodorogea

Medicul chirurg Adrian Tănase acorda interviu telejurnalistei Silvia Hodorogea, 6 oct 2017

Flacara TV

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.