You are here

Muzica ne ajută să fim mai puţin apăsaţi de nevoi, mai vitali. Jurnal.md. 27.10.2012

„Muzica ne ajută să fim mai puţin apăsaţi de nevoi, mai vitali”

– Stimate domnule Eugen Doga, sunteţi protagonistul a două concerte de excepţie cu genericul „Toamnă romantică”, prezentate în serile de 25 şi 26 octombrie pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac”. De ce aţi ales acest titlu pentru spectacolele în care răsună muzica Dvs.?

Toamna aceasta e deosebit de frumoasă, splendidă. Fiindcă noi suntem produsul naturii, ea ne face mai cuminţi, mai aşezaţi, mai puţin agitaţi, încât putem să ne concentrăm asupra unor lucruri care ţin de spiritul şi de sufletul nostru. Ideea cu „Toamna romantică” m-a trăsnit anume în acest cadru al naturii ce şi-a pus veşminte de sărbătoare.

– Toamna e şi un simbol al vârstei Dvs. de 75 de ani?

Nu, nu e vorba de vârsta mea. În general, timpul e relativ. Uneori faci într-un an cât nu faci în zece. Eu cred că s-a adunat multă lume frumoasă, talentată şi acum e momentul să fie scoasă la suprafaţă. Au apărut mai mulţi tineri foarte talentaţi – Valentina Naforniţă, Olga Busuioc, Mariana Bulicanu, Dumitru Cârciumaru – ei sunt de aici, din Chişinău, nu trebuie să-i caut nu ştiu pe unde. Toamna a adus o roadă bogată în domeniul culturii şi e bine s-o vedem în scenă.

– Pentru Dvs. un concert e un stres?

Stresul e între cei patru pereţi unde artistul creează sau repetă, îşi cizelează măiestria. Iar un concert, un spectacol nu mai e stres, ci o explozie de bucurie. E ca şi cum ai apăsa pe o clapă şi s-ar auzi un sunet divin. O ieşire în scenă e o fericire deplină.

– Cine sunt invitaţii speciali ai Dvs. la această „Toamnă romantică”?

Mă onorează cu prezenţa doi mari artişti din România, Florin Piersic şi Paula Seling, ei sunt bijuteriile concertului. Mă bucur că a putut veni şi Veronica Cnaub, o nemţoaică din Estonia, ea interpretează piesele „Adio”, „Ochii tăi negri” şi o melodie consacrată tuturor mamelor. În scenă evoluează Orchestra Simfonică „Teleradio Moldova”, Orchestra Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici”, corul Sălii cu Orgă, corul de copii al Liceului „Ciprian Porumbescu”.

– V-a sprijinit cineva în organizarea acestor două spectacole muzicale extraordinare?

Da, da, vreau să-i mulţumesc în mod deosebit lui Nicolae Avram care se află în fruntea Uniunii Cultural-Artistice „Vatra Neamului”. E un om foarte bun la suflet care susţine multe proiecte culturale. Iată un exemplu de businessman care ţine la spiritualitatea neamului său.

– Cum sunt spectatorii dvs.?

Frumoşi, sensibili, atenţi. De obicei, la astfel de concerte vin oameni de condiţie medie. Persoanele de rang înalt nu prea vin la astfel de evenimente. Îi am în vedere pe cei din conducerea de vârf a ţării. Îi invităm, le rezervăm bilete, dar locurile lor adesea rămân goale. Faptul acesta arată indiferenţa lor pentru cultură.

– Ce le puteţi spune oamenilor care vă ascultă şi vă admiră muzica?

Să creadă în puterea artei de a mângâia sufletele. Muzica ne poate ajuta să fim mai vitali, mai puţin apăsaţi de nevoi, mai luminoşi.

Interviu realizat de Irina Nechit

Jurnal.md

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.