Creații muzicale de inspirație eminesciană compuse de Eugen Doga au răsunat astăzi la Salonul muzical organizat acasă la marele nostru compozitor. Din 2014, a devenit o tradiție ca, în miez de ianuarie, de Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, și pe 15 iunie, la trecerea în eternitate a geniului poeziei românești, Eugen Doga să adune tinere talente, profesioniști din diferite domenii ale artei, precum și un public încântat să petreacă câteva ore în casa unde se naște muzica divină.
Ca în zi de mare sărbătoare, Eugen Doga era îmbrăcat într-un costum național românesc și cânta la pian. Se bucura de întâlnirea cu admiratorii creației lui Mihai Eminescu, care i-a devenit o inepuizabilă sursă de inspirație.
„Eminescu acesta mi-a intrat în fire și nu voi scăpa și mă bucur că eu care am fost mult timp rătăcit, fiindcă așa erau vremurile, și acum cu mare nesaț m-am implicat în acest ocean spiritual românesc. Mă strădui să mă apropii de această frumoasă rădăcină”, a menționat compozitorul Eugen Doga.
Corala „Vocile Primăverii” a venit cu o surpriză - un nou colind pe muzica lui Eugen Doga, iar discipolii Galinei Buinovschi de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” au impresionat prin virtuozitatea și pasiunea cu care au interpretat creații de marele compozitor.
„Mă simt chiar tare onorat să fiu în casa lui Eugen Doga. Parcă cânt melodiile de unde au venit, din casa asta, cum ar fi”, spune elevul Lucian Advahov.
„Nu sunt prima dată la maestru acasă și de fiecare dată vin să-i cântăm muzica și, desigur, să ne împlinim sufletește în această casă”, afirmă Veaceslav Timofti, solist al Operei Naționale.
Muzicologul Ion Gajim a venit cu o nouă carte, „Doga și Eminescu, metafizica sunetului sau o carte despre iubire”.
„Tocmai despre iubire, că nu poți vorbi despre muzică, despre Eminescu, Veronica și Eugen Doga în afara iubirii”, relevă Ion Gajim, membru corespondent al AȘM.
Armoniile muzicale au fost completate de lucrările pictoriței Galina Vieru. Și cele câteva vechi cămăși tradiționale din colecția medicului Vera Sali au dat multă culoare și valoare evenimentului.
„Sunt chiar onorată că maestrul a acceptat aceste bijuterii. Într-adevăr, sunt bijuterii pentru că au o vârstă, prima cămașă are peste 160 de ani, a doua - peste 130 de ani”, spune Vera Sali.
„Cred că aceste crâmpeie de sinceritate cromatică a mea să-i bucure azi pe cei prezenți și cumva să le trezească dorul de casă, de albastru și de Moldova noastră”, menționează pictorița Galina Vieru.
„Această polivalență a artelor pe care o întâlnim în această casă vorbește despre bogăția culturii naționale și despre acele conexiuni care creează arta între noi, trecutul nostru, prezentul și viitorul”, constată vicepreședintele Uniunii Scriitorilor, Ivan Pilchin.
„Ziua de astăzi este deosebită prin acest concert, această omagiere a maestrului Doga și salonul dumnealui este neîncăpător. Lucrul cel mai important: îi dorim multă sănătate în anul care a venit, să ne bucurăm împreună de opera maestrului Doga, să avem posibilitatea să valorificăm această operă”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Muzica lui Eugen Doga de inspirație eminesciană va răsuna pe 15 ianuarie, de Ziua lui Eminescu, la ședința festivă comună a Academiei de Științe a Moldovei și a Academiei Române, consacrată Zilei Naționale a Culturii.
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.