You are here

În R. Moldova se va desfășura Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”, ediția a 56-a și Târgul ”Mărțișor”. Moldpres. 16.02.2022

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Cea de-a 56-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor” va avea loc în perioada 1-10 martie la Chișinău și în întreaga țară. În premieră va fi inaugurat în acest an, pe 24 februarie, de Dragobete, în spațiul adiacent Palatului Național ”Nicolae Sulac”, Târgul ”Mărțișor”, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că, având în vedere că Mărțișorul a fost introdus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în 2017, a discutat recent cu ministrul Culturii al României Lucian Damașcanu și a decis de a organiza un festival ”Mărțișor” împreună cu România, începând cu anul viitor. ”Acest festival trebuie să aibă o amploare cât mai mare și un viitor strălucit. O altă idee importantă este cea a desfășurării unui târg al Mărțișorului în spațiul adiacent Palatului Național ”Nicolae Sulac. În cadrul festivalului, vor avea loc 19 concerte în Chișinău și 10 - în alte localități ale Republicii Moldova”, a subliniat oficialul.

În context, Svetlana Badrajan, șefa Direcției patrimoniu a Ministerului Culturii, a afirmat că dosarul Mărțișorului este unul transfrontalier, care a fost elaborat împreună cu România, Bulgaria și Macedonia de Nord. ”Sperăm să organizăm un târg național al mărțișorului. Avem o locație foarte frumoasă și o infrastructură bine gândită în spațiul adiacent Palatului Național. Târgul va fi inaugurat la 24 februarie, de Dragobete. Sosirea primăverii e asociată cu Dragobete și Mărțișorul. Ambele semnifică sfârșitul iernii și începutul primăverii. Noi presupunem și sfârșitul pandemiei și reluarea activităților teatral-concertistice. La târg vor participa meșteri populari din întreaga țară. Tot aici, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va organiza ateliere de confecționare și de purtare a Mărțișorului. Tot aici va fi un lied, unde participanții vor putea viziona spectacolele prezentate la Palatul Național”, a precizat Svetlana Badrajan.

La rândul său, directorul Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova Concert”, Andrei Locoman, a spus că Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” va fi deschis, pe 1 martie, la ora 18.00, în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac”, cu un concert  cu genericul ”85 de primăveri”, organizat la 85 de ani de la nașterea compozitorului Eugen Doga. Alături de Eugen Doga, pe scenă vor evolua Orchestra Națională „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, Angry Band, conducător - Valentin Șchirca, Capela Corală „Doina”, dirijor - Ilona Stepan, Corul „Vocile primăverii”. Soliști - Paula Seling, Ana Maria Donose, Alexandra Coman, Irina Baianț, Brio Sonores, Vlad Miriță, Cătălin Josan și Cristina Pintilie.

Potrivit sursei citate, pe 2 martie, la 18.00, iubitorii folclorului sunt invitați la spectacolul aniversar al maestrului Ion Dascăl - „Viața mea - cântec și dor”. Pe scena Palatului Național va evolua Orchestra de Muzică Populară „Mugurel”, împreună cu soliștii Ioana Căpraru, Mihai Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, Igor Rusu, Constantin Rotaru, Nătălița Munteanu, Rodica Buhnă, Andrei Coțofană, Lilia, Iurie şi Sandu Focșa și Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”. Invitați speciali: Margareta Clipa, Constantin Bahrin, Ciprian Cocalia, Ștefania Strejescu, Grigore Gherman. Pe 3 martie, la 18.00, publicul este invitat să descopere cultura etniilor din Republica Moldova, în cadrul concertului „Interetnica”. Ansamblurile de cântece și dansuri „Rodoliubie”, „Kadînja”, „Veselia”, „Mărțișor”, „Enigma romilor”, „Sturczanskie Dzwoneczki”, „Diuz-Ava” vor prezenta tradițiile și frumusețea etniilor lor.

Pe 5 martie, la ora 18.00, Alex Calancea Band va prezenta concertul „Mugur, Mugurel”,  pe 7 martie, formația ”Zbod și Zdub”  - spectacolul ”Primăvara vine-n țară”,  la 8 martie - Vali Boghean Band – concertul ”Iubito, pentru tine”,  pe 9 martie, la 18:00, Orchestra Națională de Muzică Populară ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros - concertul „Hora Primăverii”, și pe 10 decembrie - un concert al artiștilor Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. Totodată, Sala cu Orgă va organiza opt concerte, dintre care patru în teritoriu, iar Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” - 13 concerte, dintre care 8 în localitățile R. Moldova. Bugetul festivalului constituie 2,35 milioane lei.

Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

Moldpres

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.