You are here

Compozitorul Eugen Doga la cea de-a 82-a aniversare: „Mă simt mai liber, mai bogat, mai plin, fiindcă era o sărăcie să fii fără Eminescu”. Radio Chișinău. 1.03.2019

Maestrul Eugen Doga își sărbătorește la 1 martie ziua de naștere. Eugen Doga s-a născut în 1937, în satul Mocra, din stânga Nistrului. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autorul a sute lucrări muzicale de estradă, film și de teatru, balet, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii. Celebrul vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, a compozitorului Eugen Doga, a fost desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Eugen Doga este Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, a fost distins cu  Ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu Ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România).

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Eugen Doga mărturisește că nu poate trăi nicio zi fără Eminescu și pe care l-a descoperit târziu:

„Mă simt mai liber, mai bogat, mă simt mai plin, fiindcă era o sărăcie să fii fără Eminescu. Mă mir cum am petrecut viața fără Eminescu. Dar, de fapt, de ce? Pentru că tot timpul am fost informați că-i străin, că-i burghez și nu știu ce… Toată viața mă țin de propriile poziții, nimeni nu poate să-mi spună că sunt cuiva dator, sau că mă țin de poalele cuiva. Eu am poalele mele și mi-s destul. Dar, uite, poalele de care am avut nevoie și târziu m-am prins de ele, de poalele lui Eminescu, desigur. Târziu, din cauză că eram neinformați. Eu sunt un produs sovietic, cu românofobie și toate prostiile care erau băgate în mințile noastre. Slavă Domnului că a venit momentul, și nu e vorba de momentul istoric, că oricum era să fie ceea ce s-a întâmplat, dar faptul că m-am deșteptat. Fiindcă  nu-i o zi să nu mă uit în cărțile lui Eminescu. Stau deschise și când trec, vederea se oprește la ceva, la un titlu, chiar la un cuvânt. De exemplu, acum lucrez la Rugăciunea lui Eminescu, mai devreme a fost Imnul lui Ștefan Cel Mare, care mult timp nici nu s-a publicat”.

Ascultați un interviu cu maestrul Eugen Doga, sâmbătă, începând cu ora 15.00, în cadrul unei noi emisiuni la Radio Chișinău „Oamenii Cetății” – o emisiune despre personalitățile marcante, care au contribuit la dezvoltarea culturii naționale și care au rămas fideli valorilor și chemării lor sufletești.

Radio Chișinău

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.