You are here

Anul 2017 a fostsupra încărcat. 31.12.2017

Anul 2017 a fostsupra încărcat. Chiar din  start. La orele 00 am scris două piese pentru pian: Deșteptare și Salon. Apoi m-am pregătit pentru  tradițională întâlnire în Salonul ”Eugen Doga”la 15 ianuarie de ziua lui Mihai Eminescu. De data aceasta în Grădina de Iarnă și în Salon au fost expuse tablourile pictorului celebru Tudor Zbârnea, a recitat poeziile sale poetul Nicolae Dabija,au cântat cvartetul de instrumente cu corzi de la teatrul de operă și balet, copiii de la  școala de muzică ”Eugen  Doga”, corul de copii de la institutul ”Ion Creangă”, celebra soprană Mariana Bulicanu. Oaspete de onoare au fost ministra culturii  Dna  Monica Babuc.Au venit  și câțiva juranaliști între care talentata și pasionata jurnalistă de la TV Moldova-1  Silva Hodorojea, poeta ,regizoarea  și jurnalista  Luminița Dumbrăveanu.  A fost demonstrat la monitor baletul LUCEAFĂRUL.

La 15 iunie în acelaș Salon a fost marcată  ziua plecării în Eternitate a lui M.Eminescu cu coruri de copii și soliști. A fost interpretată muzica pe versuri de M.Eminescu și V.Micle.

De la 1 martie a început ANUL  EUGEN  DOGA declarat de Guvernul R.Moldova.Nici o manifestare nu s-a petrecut. E Ziua de doliu în familia mea-  ziua morții mamei mele. Am sărbătorit ziua mea și ziua  de naștere a mamei la 7 mai în incinta Tetrului de operă și balet cu un concert de gală. A luat parte aproape toată trupa teatrului dirijată de marele meu prieten talentatul Dumitru Cârciumaru.Și de data aceasta a fost prezentă ministru culturii  Dna Monica Babuc. La 3 martie s-a petrecut o întâlnire de suflet cu cititorii biblotecii ”Hajdeu”. Tot atunci a fost o frumoasă omagiere în Parlamentul Moldovei la care au fost invitați mulți diplomați străini, jurnaliști, oameni de seamă, artiști. Sufletul acestei sărbări a fost  spicherul Parlamentului Dl Andrian Candu. O frumoasă expozițe de fotografii ”Eugen Doga” care a înzestrat holul Parlamentului a organizat secretara de presă a AȘM, jurnalista și  cronicarul meu pasionat Eugenia Tofan.Au cântat ansambluri vocale și instrumentale.

Pe  3-5 aprilie m-am deplasat la Zalțburg pentru primirea insemnelor de MEMBRU DE ONOARE al Academiei Europene de Cultură și Știinnțe. Alături de mine a fost și Eugenia Tofan de la AȘM, care a memorizat în frumoassele sale reportaje și fotografii acest eveniment, pentru mine istoric. Academia de Științe a Moldovei pe data de 11 aprilie a organizat conferința științifică dedicată jubileului meu.  Mi-a fost înmânată medalia№1  ” Meritul academic”.

În primăvara anului acesta a avut loc concert la Râbnița, centrul raional al satului meu de baștină Mocra cu orchestra și soliștii din o.Tiraspol. Iar în sat sub diferite pretecste nu am cântat. Unul principal, că Casa de cultură e în stare de reparație, dar și că e frig de a cânta în aer liber. Sătenii mei au fost aduși cu autobusul la acest concert.Rămâne de așteptat vremuri mai potrivite și mai călduroase.

La 25 aprilie  am susținut unmare concert la ATENEUL  ROMÂN cu colectivele teatrului de operă și balet din Chișinău dirijate de Dumitru Cârciumaru.

Un frumos turneu l-am avut în Botoșani și Iași pe urmele lui Mihai Eminescu între 16-18 mai organizat de  REGAL”D ART condus de Dna Liliana Boboc, marele om de suflet și îndrăgostite de artă frumoasă.Tot la Botoșani în iunie a.c.din partea REGAL”D ART  mi s-a acordat și un premiu

Un eveniment deosebit a fost concertul jubiliar în Kremlin din Moskova pe data de 2 iunie la care au participat  cei mai buni soliștivocaliști,între care Aristarh Livanov,Cerghei Volcikov, , Metodie Bujor,Nina Șațkaia,Varvara,Leonid Serebrennikov,Ecaterina Guseva,Valentina Naforniță,Tamara Gverdțiteli,,Zara,Valentina Biriukova, Alexsandr Oleșko,Nikita Vlasov,Alexsandr Kogan, copii, orchestra „Русская филармония», corul academic  «Мастера хорового пения».Un frumos cadou l-am primit din partea  Craiovei unde am susținut un concert în sala filarmonicii cu orchestra sinfonică și soliști. la fel și din partea  orașului Oradea cu orchestra simfonică,artiștii de acolo și dirijorul Mihai  Agafiță din Chișinău. La Târgoviște am fost onorat să particip la  concursul ”Crizantema de aur”  care se petrece deja 50 de ani organizat de familia  Vasiliu (Tudor și Alina Mavrodin ) în calitate de președinte al juriului, se se prezinte și noul meu aldum CD ”Mari succese”. Prima prezentare a avut loc în magazinul ”Muzica” de pe Calea Victoriei” din București.

Cu cvartetul de instrumente cu corzi am  susținut un program de muzică de cameră în incinta Muzeului istoric din Chișinău,Școala de muzică ”Eugen  Doga”.Poșta Moldovei a  publicat un timbru și plic. E în lucru o medalie jubilială.

La 1 octombrie a fost un concert de mari zile în Tetrul Verde din Chișinău la care au venit peste  6 mii de spectatori organizat de firma ”I TICKET” condusă de familia Cheltuială. Sunetul și imaginea au fost organizate excelent cu suportul specialiștilor din afară.

Pentru prima dată am susținut un turneu prin republică cu orchestra teatrului de operă și balet dirijată de Dumitru Cârciumaru. Am vizitat biseriva ”Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, palatul ”Manuc Bey” Hâncești, cetatea Soroca, dar și palatul MiMi Anenii Noi. Am susținut întâlniri cu spectatorii din Chișinău (cinematograful ODEON,  Bălți (  casa de cultură a sindicatelor), Abhazia.

Am susținut concerte în Rusia: Tiumeni,Tomsk, Smolensk,Cebocsary, Moscova cu orchestra ”Orfei”,Koroliov cu orchestra simfonică ”Boian”.Am participat la filmări TV ”Kulitura” cu T.Ustinova, Programul TV Kultura  ”Sineaia ptița”,TV-Radio  ”Noroc”,Radio România cu Sorina Goia,Radio ”Orfei” Moskova, radio ”Maiak”,Avtoradio,Eho Moskvy,OTR, TV Domașnii, GTRK ””Rossia”

Mi s-au acordat: premiul ~Compozitorul anului~ Teleradio Moldova, Premiul CSI ”Zviozdy sodrujestva”,Premiul compozitorilor  ”AVRORA”,Premil  Primăriei Moscova. Am participat la deschiderea  BALULUI  ”Kadetskii”  care s-a petrecut în sala ”MANEJ” din Moskova cu valsul din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” pe data de 12.12.2017.

Au  eșit de sub tipar două volume de ”Arii, romanțe și cântece” pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica  Micle, editura PRUT, București-Chișinău, cartea ”Evghenii Doga ”Jizni v muzyke”, editura ”Galeria”, Moscova. Se pregătesc spre editare cartea de proză ”Aventurile lui JOI”, cățeluș  și o altă carte ”Aventurile lui Amur”, motan. În curând la editura PRUT vor fi publicate câteva cărți de notecu cântece, piese pentru diferite instrumente, ansambluri instrumentale și un album pentru vioriștii începători care se cheamă ”SCÂRȚIELE”. La fel se lucrează la o nouă carte  cu nuvele pe care rămâne să o duc la un bun sfârșit.

Eugen Doga. 31.12.2017 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.