You are here

Eugen Doga, la concertul de la Ateneul Român: Sunt nespus de bucuros că vă am aici, „în Casa Mare a Neamului”. EA.MD. 1.05.2017


În semn de omagiu pentru talentul și bogata activitate de creație a ilustrului compozitor, dar și cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naștere, anul 2017 a fost declarat în Republica Moldova Anul Doga. Cu acest prilej, pe parcursul anului au fost preconizate și organizate un șir de manifestări culturale, menite să pună în valoare creația maestrului.

În acest context, se înscrie și Concertul de gală din 26 aprilie 2017, de la Ateneul Român, numit de maestru „Casa Mare a Neamului”, unde cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doga, și-a sărbătorit cele 80 de primăveri.  Considerat unul dintre ambasadorii culturii românești în lume, artist ce poartă o nemărginită dragoste față de valorile și emoțiile acestui popor, pe care le exprimă atât de sensibil prin muzică și le face cunoscute pretutindeni, se notează într-un comunicat al Academiei de Științe. Încă un vis împlinit al compozitorului să vadă și de data această Sală istorica, plină cu lume buna, iubitoare de artă și frumos și care știu să aprecieze valorile neamului romanesc.

La eveniment au participat ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, ministrul Culturii și Identității Naționale al României, Ionuț Vulpescu, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, oficiali, oameni de cultură din Republica Moldova și România, invitați și prieteni ai maestrului Eugen Doga, precum și un numeros public, admirator al creației compozitorului, se mai spune în comunicatul Academiei de Știință a Moldovei.

„Asistăm astăzi la un eveniment remarcabil, având anumite semnificații. Întâi de toate, semnificăm cu multă bucurie 1 martie curent aniversarea a 80-a de la nașterea marelui compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, Laureat al Premiului Național de Stat, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii.  Asistăm la un eveniment care se desfășoară în Ateneul Român, cel, care de-a lungul glorioasei sale istorii a găzduit nume de primă mărime a culturii muzicale internaționale”, a menționat ministrul Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc. Oficialul moldovean a mai spus că trebuie să fim fericiți că suntem contemporanii acestui Om, acestei mari personalități. Mai mult, trebuie să fim responsabili de valorificarea moștenirii sale, îndemnând  la o cât mai bună cunoaștere a creației compozitorului, asigurând că vom găsi în ea tot de ce are nevoie sufletul omenesc.

Citește și: Un concert de excepție la Chișinău! Creațiile celebre ale maestrului Eugen Doga vor fi interpretate de artiști renumiți

Pentru publicul îndrăgostit de creația compozitorului, pe scena Ateneului, au evoluat soliști de operă, interpreți de estradă, precum și artiști virtuozi din Republica Moldova, sub bagheta dirijorului Dumitru Cârciumaru – Mariana Bulicanu, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Ana Maria Donose, Ana Cernicova, Vitalie Advahov, Tanea Cergă, Vasile Iovu, Virginia Sârcu, Ana Moraru, Ion Timofti, trupa „Acord”.

„Sunt nespus de bucuros că vă am aici, La Ateneul Român, „în Casa Mare a Neamului” – Casă Mare Spirituală. Nu este altceva mai frumos decât acest Ateneu. Este o mare fericire și un mare noroc de a fi pe această scenă”, a mărturisit compozitorul Eugen Doga în fața publicului care stătea în picioare și îl aplauda neîntrerupt. Inundat de emoții, maestrul le-a mulțumit artiștilor, orchestrei, corului, tuturor care au venit la acest spectacol de zile mari, i-au fost alături și i-au ascultat creația. Se consideră foarte cotropitor și cuceritor, îi place să cucerească inima oamenilor, dar aici este un pericol extraordinar, spune maestrul – de a nu dezamăgi nici măcar un sigur admirator. „A cuceri este simplu, dar a păstra dragostea aceasta și încrederea este foarte greu”, a mai spus maestrul la finele galei, exprimând certitudinea că ceea ce s-a întâmplat în această frumoasă sală, în acest frumos moment de renaștere a naturii, al primăverii, este simbolic, pentru că el s-a născut în prima zi a primăverii. „Eu vă chem să umplem timpul cu conținut și să plecați spiritual împliniți de aici și vă mulțumesc că ați venit”, și-a încheiat în aplauze discursul de final Eugen Doga.

Spectacolul a fost organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în comun cu Ministerul Culturii și Identității Naționale al României, Ambasada Republicii Moldova în România, Filarmonica „George Enescu” din București, Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

Foto: AȘM

EA.MD 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.