You are here

60 de ani de muzică în două ore. La Chişinău a fost difuzat un film despre evoluţia muzicii autohtone. Adevarul. 17.11.2015

Istoria muzicii de odinioară a fost prezentată în filmul documentar „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”. Producătorul documentarului este Alex Calancea, iar regia îi aparţine Victoriei Cuşnir. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”, documentar despre muzica de odi...

Documentarul prezintă cronologia formaţiilor de muzică de estradă din Basarabia, începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea. Ideea de a face un film muzical îi aparţine compozitorului Alex Calancea. După ce a organizat concertul cu genericul „Amintire de iubire”, Alex şi-a dorit să facă mai mult pentru artiştii care au cucerit publicul din tot spaţiul ex-sovietic şi au pus bazele muzicii de estradă din Republica Moldova. El a apelat la jurnalista Victoria Cuşnir pentru documentare şi selectarea informaţiei culese. Ajutaţi de Studioul Moldova Film, TV Moldova 1 şi Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău au cules informaţie pentru şase ore de film, ca până la urmă să comprime 60 de ani de muzică în două ore.  

Filmul documentar despre evoluţia muzicii autohtone se bazează pe amintirile lui Ştefan Petrache, Eugen Doga, Anastasia Lazariuc, Ion Suruceanu, Liviu Ştirbu, Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Marian Stârcea, Nicolae Caragia, Anatol Chiriac, Constantin Rusnac şi Silvia Cărăuş.  

„Muzica este sau nu este”

Realizatorii filmului au reuşit să facă o incursiune virtuală prin istoria formaţiilor Noroc, Contemporanul, Orizont şi Plai. Formaţia Noroc a fost fondată de Mihai Dolgan. Compozitorul a reuşit performanţa de a lansa patru piese care au fost şi vor rămâne preferatele publicului încă cel puţin 40 de ani înainte. Artistul Ştefan Petrache a fost vocalist-instrumentist în formaţiile Contemporanul, Noroc, Orizont şi Plai. Prezent la lansarea filmului muzical, Ştefan Petrache era vădit emoţionat. „Eu am să fiu laconic pentru că în ultimul timp m-am săturat de vorbe. Totul s-a întâmplat din dragoste, pentru că toţi noi v-am iubit, vă iubim şi vă vom iubi”, a spus Ştefan Petrache.  

„Talent, frumuseţe şi tinereţe”

Maestrul Eugen Doga a fost încântat de apariţia filmului. Doga consideră că „filmul este la nivelul coroanei de aur”. Maestrul consideră că pentru a reuşi este nevoie de talent, frumuseţe şi tinereţe. „Oamenii talentaţi trebuie căutaţi şi să nu ne fie frică să-i promovăm”.  

Compozitorul Anatol Chiriac a menţionat că pentru idei frumoase se găsesc bani şi e important să preţuim ce avem noi. Acesta regretă că artiştii mari au rămas în umbră şi nu au avut un concert dedicat lor la Palatul Naţional din Chişinău.  

Concert dedicat lui Ştefan Petrache

Şefa Direcţiei Cultură a Primăriei Chişinău, Lucia Culev, a spus în faţa publicului că foarte curând Ştefan Petrache va avea un spectacol pentru toată activitatea de creaţie la Chişinău.   Radu Dolgan a vorbit în numele tatălui său, regretatul Mihai Dolgan. „Felicitări cu adevărat pentru acest eveniment. Băieţi şi fete, credeţi în frumos şi în muzica live. Dumnezeu vă va deschide calea cum au făcut cu «monştii» noştri ce au scris istoria muzicii uşoare”, le-a transmis Radu Dolgan generaţiilor tinere.

 Adevarul

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.