Eşti aici

Ziua Culturii Naționale. 16.01.2020

Doresc să mulțumesc din suflet toată lumea care mia-a vizitat Salonul muzical la mine acasă  la Chișinîu pentru a sărbători împreună Ziua Culturii Naționale care să sărbătorește  pe 15 ianuarie când s-a născut marele nostru poet național Mihai Eminesu. În această zi s-au împlinit 170 de ani de la nașterea clasicului literaturii române. Primii m-au onorat cu prezența sa un grup de consilieri al municipiului București în frunte cu viceprimarul domnul Aurelian Bădulescu însosiți de primarul  municipiului Chișinău domnul  Ion  Ceban. Aurelian Bădulescu m-a felicitat cu decizia municipiului București de a-mi conferi titlul de Cetățean de onoare a Bucureștiului și mi-a înmânat un buchet de flori cu această ocazie. Orașul București mi-a deschis poarta în lumea romanității, începând cu studioul de filme ”Buftea”, Ateneul Român”, Iași, Cluj Napoca, Craiova, Arad, Botoșani, Câmpu Lung, Vaslui, Târgoviște... În București am cunoscut și colaborat cu mari artiști români și oameni de cultură. Bucureștiulul de fiecare dată când îl vizitez, mă aduce acasă, la frați.                                                                                                                

Peste câteva timp au început să se adune oaspeții și participanții programului artistic. S-au adunat elevii de la liceele de muzică ”A. Stârcea”, ”S. Rahmaninov”, C. Porumbescu”, școala de muzică ”Eugen Doga”, artiștii de la teatrele Mihai Eminescu și  ”Satiricus". Au umplut Salonul corul  de copii  condus de  doamna Mădălina Ganea  de la  liceul ”Ion Creangă”, ansamblul vocal folcloric de la liceul ”Spiru Haret”condus de Valentina Osoianu, acordeoniști, vioriști, violonceliști, pianiști, cântăreți  și declamatori din poezia  lui Mihai Eminescu. Au răsunat chiar și cobza, și un set impunător de instrumente populare de suflat ( fluier, nai, ocarină, caval, fluier dublu). De fiacare dată participă la omagierea  marelui poet M. Eminescu Nicolae Dabija cu discursuri interesante și emoționante, la fel ca și strălucita soprană Ana Cernicova cu fiica sa  Amelia înnăscută pentru artă, Dumitru Mâțu, un tenor cu vocea sa fermăcătoare. A creat o atmosferă deosebit  de plăcută programul de muzică instrumentală cvartetului de instrumente cu corzi condus de  Lilia Bivol, de la compania ”Tele-radio Moldova”. Și de data asta a venit cu condeiul și camera de luat vederi  Eugenia Tofan, șefa serviciului de presă al Academiei de științe a Moldovei. Mulți ani  la rând dumneaei  vizitează și urmărește toate concertele mele în diferite orașe și în diferite țări, cum ar fi  Austria, Rusia, Turcia, România, înșirând pe paginile saiturilor de Facebook  și săptămânalului ”Literatura și arta” talentatele și inspirateleale sale analize și impresii.                                                                                         

Mulțumesc mult clubului ”Rotari” din Chișinău în frunte cu familia Robu, care de fiecare dată vine la șăzătorile noastre cu cadouri frumoase pentru copii. Deasemenea prieteni devotați ai Salonului muzical de la restaurantul ”La plăcinte” a lui Nicolae Avram au venit cu cadouri delicioase pentru participanți la această sărbătoare. La un moment a venit și cunoscută jurnalistă Rodica Ciorănică  cu o punguță dulce pentru copii, la Bălți - poetăsa Viorica Covalschi pe versurile cărăia au cântat coriștii de la liceul ”Creangă”.

Mi-a făcut deosebită plăcere  prezența, ca de obicei, a telejuranlistei Silvia Hodorojea și a multor alții reporteri de la televiziunile noastre,  prietenilor  și a multor iubitori de poeziile lui Mihai Eminescu.

Mulțumesc în mod deosebit membrilor familiei mele, soției Natalia, fiicii Viorica, fratelui Nicolai  pentru sprijin și ajutor. 

      Eugen  Doga

Foto - Aurelia Salihov, Eugenia Tofan, Angela Munteanu Pojoga, Viorica Doga, Diana Efros, Viorica Covalschi.

 

 

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.