Vous êtes ici

Donație din partea maestrului Eugen Doga pentru Muzeul „Veronica Micle” Târgu-Neamț. Și actorul Dorel Vișan a scris în Cartea de impresii. Ziar Targu Neamt. 18.01.2022

Marți, 18 ianuarie, Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu-Neamț a avut vizitatori de seamă. Doi distinşi creatori de valori, compozitorul academician Eugen Doga şi faimosul actor Dorel Vișan au deschis ușa singurului loc ce păstrează vie amintirea poetei și a iubirii eterne.

foto/ Filomena Corbu, primarul Daniel Harpa, Dorel Vișan, Daniel Corbu, Eugen Doga, Geanina Fedeleș, Vasile Apopei și Vasile Diaconu

Aceștia au venit însoțiți de către primarul orașului, Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleș, poetul Daniel Corbu și soția sa, Filomena Corbu.

Scopul principal a fost o donație. Un dar oferit de maestrul Eugen Doga, din inimă, Casei Memoriale „Veronica Micle”, târgoveților de azi și de mâine și tuturor celor care vor intra de acum înainte în această unitate muzeală. Este vorba despre 28 de arii, romanțe create de marele compozitor pe versuri scrise de Mihai Eminescu și Veronica Micle, care fac parte din „Dialogurile Dragostei”.

„Acest loc pentru mine e un loc sfânt. Creația din ultimii ani a pornit de la Eminescu și a ajuns la Micle, iar de aici încolo nu îmi imaginez Eminescu fără Micle. Sau Micle fără Eminescu (…) Sunt lucruri legate.

Mă aflu aici, în casa unde plutește spiritul Veronicăi Micle…

O idee năstrușnică pe care vreau să o duc la capăt se numește >Dialogurile Dragostei<, alcătuită din poeziile Eminescu- Micle. Dialoghează nu acești doi iubiți, ci e un dialog între două lumi spirituale. Eu vreau să vă dăruiesc 28 de arii, romanțe Veronica Micle- Mihai Eminescu (…)

Aș dori ca sunetele inspirate din creația lor să dăinuie aici, mereu”, a spus maestrul Eugen Doga.

Se va încheia și un act oficial de donație a celor 28 de compoziții, parte din „Dialogurile Dragostei ” dintre Eminescu și Micle, puse pe notele maestrului Doga.

Vasile Diaconu, directorul Secţiei Muzeale Târgu Neamț, le-a dăruit celor doi vizitatori de seamă, Eugen Doga și Dorel Vișan, câte un exemplar din catalogul de expoziție intitulat „Faianță și porțelan din patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț”.

Atât compozitorul Eugen Doga, cât și actorul Dorel Vișan au așternut câte un gând în Cartea de impresii a Casei Memoriale „Veronica Micle” Târgu-Neamț. Nu le transcriem, ci vă îndemnăm să le citiți în fotografiile atașate și să simțiți… cuvântul:

„Suntem pe aceeași undă de simțire cu Dorel Vișan, fiindcă el și-a legat viața de opera lui Eminescu, iar pe mine m-a legat opera lui Eminescu pe viață.

compozitorul academician Eugen Doga

Înainte de plecare, cei doi maeștri au ascultat frânturi din genialele creații muzicale ale lui Doga, donate astăzi, 18 ianuarie, Casei Memoriale „Veronica Micle” din orașul de sub Cetatea Neamț. Să-i văd făcând asta… și să aud ce auzeau dumnealor… a fost o onoare atât pentru mine, în calitate de jurnalist, cât și pentru ceilalți prezenți în unitatea muzeală.

maeștrii Dorel Vișan și Eugen Doga, în Casa Memorială „Veronica Micle” Târgu-Neamț

Cele două mari personalități cunoscute la nivel național și internațional, Eugen Doga și Dorel Vișan s-au aflat în orașul Târgu-Neamț încă din 16 ianuarie, când au susținut un spectacol extraordinar pe scena Casei Culturii Ion Creangă, de Ziua Culturii Naționale, la 172 de ani de la nașterea poetului absolut, Mihai Eminescu.
Ambii sunt cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț. Acest titlu i-a fost conferit în 2017 și poetulului Daniel Corbu, în compania căruia s-au aflat în aceste zile cei doi maeștri.

Andreea Trăsnea

Ziar Targu Neamt

 

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.