Vous êtes ici

LOCAL: Eugen Doga a oferit un concert de excepţie botoşănenilor. Monitorul. 18.05.2017

Sute de botoşăneni au participat aseară la o manifestare culturală de excepţie oferită de Asociația Culturală Regal D’Art, condusă de Lili Bobu.  

Concertul „Dialogurile dragostei…”, care, potrivit organizatorilor va rămâne în istorie, l-a avut ca erou pe Eugen Doga,  considerat cel mai mare compozitor român în viaţă. Născut în Transnistria, Eugen Doga a împlinit în această primăvară 80 de ani şi a revenit pentru a treia oară la Botoşani. Toamna trecută, academicianul Eugen Doga, alături de alţi academicieni din Republica Moldova, a participat la lansarea a două volume semnate de Lucia Olaru Nenati, iar în primăvară a participat la un Master Class organizat la Liceul de Artă şi Liceul Pedagogic.

În concertul „Dialogurile dragostei…”, incluzând muzică pe versurile poeţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle, dar şi alte celebre melodii ale compozitorului Eugen Doga, recunoscute în toată lumea, au evoluat Ștefania Turcu, o tânără violonistă din Iași, Mari-Elena Predică, elevă la Liceul de Artă Botoșani. Invitați de marcă au fost soprana Alexandra Coman, tenorul Sorin Lupu și acordionistul Vitalie Advahov, care au oferit momente unice alături de orchestra Regal D’Art, dirijată de Marius Hristescu. Amfitrionul serii a fost Octavian Ursulescu.

Sărbătoritul a intrat în scenă pe acordurile celebrei melodii "Valsul fluturilor", fiind întâmpinat de copiii de la Cheia Sol, coordonaţi de profesorul Oana Puşcaşu, care i-au oferit trandafiri albi. Micii artişti au interpretat melodia „Codrii mei".

Partea muzicală, a fost completată de informaţiile prezentate de Octavian Ursulescu, de două scurte filme despre activitatea lui Eugen Goga, dar şi alte imagini din spectacole de balet, sau peisaje din România, prezentate pe un ecran gigant.

Eugen Doga a avut surpriza să primească titlul de cetăţean de onoare al comunei George Enescu, distincţie care i-a fost acordată de către primarul Angela Toma Grădinaru. Pe scenă a urcat şi eminescologul Lucia Olaru Nenati, care a prezentat două cărţi şi i-a oferit lui Eugen Doga trofeul de excelenţă din partea Asociaţiei Regal D’Art. Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului judeţean, i-a oferit sărbătoritului o diplomă de excelenţă şi un coş cu flori.

Două creaţii ale lui Eugen Doga au fost incluse în primele 100 cele mai bune melodii clasice din toate timpurile. Cu prilejul vizitei sale la Moscova, preşedintele SUA, Ronald Regan, a declarat că valsul ”Gingașa și tandra mea fiară” este pentru el cel mai bun vals al secolului XX. Acest vals a fost declarat de UNESCO a patra capodoperă muzicală a secolului XX.
Eugen Doga a fost copleşit de căldura cu care l-au primit botoşănenii şi i-au apreciat muzica. "Mă mir cum de această mică sală a putut primi atâtea inimi mari!" a declarat el în timpul spectacolului. În finalul acestuia, a făcut o altă remarcă de suflet. "Să nu vă fie jenă de lacrimi. E bine când omul știe să plângă. Când știe să nască lacrima. Lacrima trebuie născută, nu scoasă cu forța. Omul care știe să lăcrimeze are privirea mai curată, vede lumea mai frumoasă!"”, a spus celebrul compozitor, promiţând că va mai veni la Botoşani. 

Evenimentul a avut şi o latură caritabilă, deoarece fondurile obţinute vor fi folosite pentru editarea volumului „Inscripţie pe stâlpul porţii”, ce cuprinde opera lui Grigore Vieru, prieten şi colaborator al compozitorului Eugen Doga.

Concertul s-a încheiat cu celebrul vals ”Gingașa și tandra mea fiară”. Câţiva spectatori au dansat la ieşirea din sală, răspunzând astfel îndemnului lui Octavian Ursulescu. A urmat o sesiune de autografe şi de fotografii. Concertul „Dialogurile dragostei…” va fi prezentat astăzi la Iaşi.

Monitorul

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.