Vous êtes ici

Cel mai mare compozitor contemporan s-a întâlnit cu elevii a două licee din Botoșani. Evenimentul, organizat de Asociația Culturală „Regal d‘Art”. BotosaniNews. 17.02.2017

Asociația Culturală „Regal d‘Art” continuă prin proiectele culturale promovate să plaseze arta pe locul meritoriu. La invitația președintei asociației, d-na notar Lili Bobu, urbea noastră îl are ca oaspete de onoare, în perioada 16 – 18 februarie 2017, pe academicianul Eugen Doga, maestru emerit al artei, ,,Artist al Poporului”, omul mileniului, ambasador al culturii române și universale, ales să incendieze cu harul domniei sale scena, una dintre cele două sute de mari personalități ale lumii din toate timpurile.

Maestrul Eugen Doga este compozitorul care a creat și a interpretat, cu excepția muzicii de operă, toate genurile muzicale clasice:

*muzica pentru peste 200 de filme (artistice, de ficțiune, documentare, de animație), memorabile fiind coloanele sonore ale filmelor ,,Șatra”, ,,Lăutarii”, ,,Anna Pavlova”, ,,Patul lui Procust”, ,,Nuntă la palat” etc. Valsul din filmul ,,Dulcea și tandra mea fiară” (ecranizarea nuvelei ,,O dramă la vânătoare” de Anton Cehov), piesă care a devenit imnul oficial al Jocurilor Olimpice de la Moscova (1980) și al Jocurilor Olimpice de la Soci (2014), a fost declarat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX;

*muzică de stradă: poeme simfonice, muzică vocală și instrumentală de cameră, romanțe, cântece pentru copii, balet (,,Luceafărul”, balet în opt tablouri, libretul de Emil Loteanu după poemul eminescian).

Spectrul variat al genurilor abordate demonstrează interesul compozitorului pentru cele mai diverse modalități de exprimare sonoră, pentru zone tematice și stillistice diferite. Muzica sa este, în toate ipostazele, vibrantă și sinceră, cucerind ascultătorul prin generozitatea melodică și autenticitatea emoției pe care o comunică. Ajuns la vârsta înțelepților atenieni, maestrul și-a exprimat dorința să prezinte la Botoșani proiectul ,,Dialogurile dragostei” (dialoguri muzicale create pe versurile poeților Mihai Eminescu și Veronica Micle) într-un concert aniversar (80 de ani de viață), în colaborare cu orchestra simfonică a Filarmonicii ,,Botoșani”, sub bagheta apreciatului dirijor și compozitor Marius Hristescu. În tumultul cotidian, acest discurs artistic nobil este salvator, datorând cu toții o reverență fenomenului cultural Eugen Doga.

Asociația Culturală „Regal d‘Art” nu se află la prima colaborare cu maestrul, aceasta debutând cu realizarea coloanei sonore a CD-ului ,,Tăceri tălmăcite-n cuvinte”, ce însoțește volumul cu același titlu, ediție de colecție, ce cuprinde opera poetică a academicianului Nicolae Dabija, volum recompensat cu premiul ,,Arta Cărții” la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău, 2014. 
Pe data de 27 ianuarie 2017, la Magazinul ,,Muzica” din București, cu ocazia lansării primului CD editat în România ,,Eugen Doga – mari succese”, moderatorul evenimentului, Octavian Ursulescu, a înmânat maestrului, din partea asociației un inedit ,,Tofeu de Excelență” și o lucrare de grafică cu portretul maestrului, purtând semnătura graficianului Mihai Cătruna.

Asociația Culturală „Regal d‘Art” a inclus pe agenda botoșăneană a maestrului două întâlniri memorabile cu elevii Liceului Pedagogic ,,Nicolae Iorga” (prin implicarea inspectorului școlar prof. Laurențiu Palade și a directorilor instituției: prof. Sănduleanu Mirela și prof. Vatavu Roxana) și elevii Liceului de Artă ,,Ștefan Luchian” (directori: prof. Păpădie Beatrice Cătălina și prof. Ionuț Manta), care au pregătit momente artistice inedite, emoționante, impresionându-l pe invitatul de onoare prin măiestria artei lor. Evenimentele au fost moderate cu profesionalism și dăruire de directorul Teatrului ,,Mihai Eminescu”, Traian Apetrei, care va realiza un medalion Eugen Doga în cadrul unei ediții speciale a emisiunii sale de la Somax TV.

Prezența academicianului Eugen Doga la Botoșani îi conferă prilejul de a participa și la cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internațional ,,Grigore Vieru, poet al sufletului românesc”, a cărui organizare exemplară se datorează consecvenței și devotamentului directorului Liceului cu Program Sportiv Botoșani, prof. Huncă Ioan.

Periplul botoșănean cuprinde și o vizită acasă la Eminescu, la matca poeziei, la Ipotești. Veșnic îndrăgostit de poezia eminesciană, în semn de recunoștință, maestrul Eugen Doga va dona Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii ,,Mihai Eminescu” înregistrarea video a întregului spectacol de balet ,,Luceafărul”. Maestrul a fost încântat de prestația de excepție a profesioniștilor orchestrei Filarmonicii Botoșani din concertul de vineri seara avându-l la pupitru pe admirabilul dirijor și compozitor Marius Hristescu.
 Pe parcursul vizitei la Botoșani, acesta a dialogat cu reprezentanți ai presei locale, corespondentul Radio România Actualități, Gina Poenaru, având  privilegiul de a realiza un amplu interviu. 
Prin aceste demersuri Asociația Culturală „Regal d‘Art” ne invită într-o lume a risipitorilor de frumuseți să descoperim,  așa cum afirma distinsa poetă Lucia Olaru Nenati, o bună prietenă a maestrului, ,,poezia muzicii și muzica poeziei” și să învățăm împreună arta de a trăi cultura.

BotosaniNews

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.