Eşti aici

Eugen Doga împlineşte azi 78 de ani. La mulţi ani, maestre! Moldova.org. 1.03.2015

Astăzi, de 1 martie, compozitorul şi maestrul Eugen Doga, cel care prin talent şi sârguinţă ne-a încântat inimile cu inedite melodii, împlineşte frumoasa vârstă de 78 de ani.

Renumitul compozitor s-a născut la 1 Martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbniţa, într-o familie de ţărani. A făcut şcoala primară din satul natal, apoi Şcoala de Muzică de la Chişinău, Conservatorul de Stat şi Institutul de Arte. A activat timp îndelungat violoncelist în Orchestra Radiodifuziunii de la Chişinău şi profesor de muzică în şcoli şi licee.

Maestru în artă şi Artist al Poporului, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieţii sale numeroase distincţii şi premii de stat. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, membru al Academiei Internaţionale de Creaţie, Moscova, Doctor Honoris Causa al Academiei Internaţionale de Drept Economic şi Artă a Filmului, Chişinău. În 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Printre cele mai cunoscute opere muzicale ale maestrului Doga se numără „Ritmurile oraşului”, „Codrii mei frumoşi”, „Oraşul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Nistrule, mîndria mea”, „Copilărie, luncă de argint”, „Vals”, „Maria, Mirabela”, „Orice femeie e frumoasă”, „Măicuţa mea” şi altele.

Actualmente, Eugen Doga trăieşte la Moscova, însă vine destul de des acasă, la Chişinău.

Echipa Moldova.ORG vă urează mulţi ani. Să ne trăiţi, Maestre!

Foto: Moldova.ORG

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.