Usted está aquí

Salonul Doga, un început de cale spre dialogurile dragostei. Timpul. 20.01.2014

Vineri, 17 ianuarie, la Chișinău a avut loc un eveniment care nu a fost comentat de presă, dacă facem abstracție de două televiziuni care au prezentat scurte reportaje de rutină de la eveniment. 

Despre deschiderea, în apartamentul compozitorului Eugen Doga, a unui salon muzical, se vorbește de mai mulți ani prin Chișinău, încă de pe timpul guvernării lui Voronin. Iată că, în sfârșit, acest salon, Salonu Doga, există... Invitații primei ședințe a Salonului au fost Igor Sârbu și Igor Stribițchi de la „Acord”, interpretele Cristina Pintilie și Mariana Bulicanu, dirijorul Dumitru Cârciumaru, elevi de la Liceul „Ciprian Porumbescu” ș.a.

...Moda saloanelor se pierde, cum se zice, în negura veacurilor. Sunt cunoscute celebrele saloane italiene, franceze... Tradiția saloanelor a existat și în societatea românească de până la instaurarea comunismului în România. Comunismul nu era compatibil cu saloanele, pentru că o societate închisă nu admite discuții în saloane, necontrolate de Partid. Prin asta și se explică faptul că tradiția saloanelor a fost curmată.

Deschiderea Salonului (muzical) Doga ar putea fi un nou început, o încercare de reînnodare a timpurilor și tradițiilor. Există azi un Chișinău monden? Există, dar e prea glamuros și cam subțirel intelectual, iar diferite întâlniri ale ”cremei societății” (pe care le vedem la televizor) sunt folosite pentru a se demonstra hainele franceze și țâțele moldovenești. Saloanele ar putea să-i imprime mai multă consistență Chișinăului monden. Dezbinate și învrăjbite pe felurite criterii, elitele au nevoie de asemenea întâlniri „neformale”. În mod normal, ar trebui să apară și alte saloane, să zicem un Salon literar, care e altceva decât un cenaclu (de altfel, mai există azi în Chișinău vre-un cenaclu funcțional?).

Ședința inaugurală de vineri a Salonului Doga a fost o încercare de dialog cultural. Societatea noastră, scindată politic, cultural, etnic ș.a.m.d., are nevoie de asemenea dialoguri, iar inițiativa trebuie să aparțină elitelor – elitele au scindat societatea, ele trebuie să restabilească unitatea ei. În această perspectivă, Salonul Doga își va extinde „raza de acțiune”. Există un proiect extraordinar de interesant, e în plină pregătire, care va demara la vară cu niște „dialoguri ale dragostei”, un amplu spectacol muzical-literar, sub cerul albastru, un eveniment inedit pentru R. Moldova.
Drumul spre împăcare a unei societăți, scindată de fel de fel de „isme”, e anevoios și poate fi parcurs doar, repet, prin dialog. Azi societatea moldoveană e un vacarm, toți vorbesc, toți țipă, se înjură și nimeni nu aude ce zice celălalt. Tonul aici, din păcate, îl dau elitele, organizate în partide politice și în mici clanuri, gășculițe, mahalale artistice și poetice. Nevoia dialogului între ele nu cred că mai trebuie demonstrată, iar Salonul Doga și proiectul despre care am amintit ar putea să fie un început bun de comunicare.

Voi veni cu amănunte privind proiectul amintit; vă asigur că e ceva cu adevărat inedit.

TIMPUL

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.