Usted está aquí

Eugen Doga 80, spectacolul care a adus orădenilor o încântătoare seară muzicală! VIDEO. Evenimente Oradea. 9.10.2017

Filarmonica de Stat Oradea l-a avut ca invitat, în seara zilei de 10 Octombrie 2017, pe mult apreciatul compozitor Eugen Doga.

Unii poate sunteți familiari cu acest nume, mai ales dacă sunteți fani ai valsului. Unii îl apreciază ca fiind cel mai mare compozitor român în viață, care a scris muzică pentru mai bine de 200 de filme, iar celebrul său vals, din filmul Tandra și gingașa mea fiară, a fost recunoscut de UNESCO ca una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, cu mențiunea că Ronald Reagan l-ar fi declarat a fi cel mai bun vals al secolului trecut.

Iată că, în Republica Moldova, anul 2017 a fost și declarat „Anul Eugen Doga” în cinstea aniversării a 80 de ani de viață ai mult apreciatului artist.

Ce mai trebuie să știți despre Eugen Doga e că la Oradea a venit însoțit de soliștii Mariana Bulicanu – soprană, Dumitru Mîțu – tenor, Sergiu Pungă – bariton, Cristina Scarlat – voce, Vasile Iovu – nai, Vitalie Advahov – acordeon, dar și de dirijorul Mihail Agafița.

Concertul a fost deosebit și prin faptul că repertoriul ales a fost unul ușor. Dacă, adesea, avem impresia că la filarmonică pot merge doar melomanii iar publicul necunoscător nu s-ar simți în largul lui, iată că seara Eugen Doga 80 a arătat că nu e așa. Dat fiind că maestrul a compus muzică de film, ritmul spectacolului a fost unul plăpând și accesibil. Îți era suficient să te lași cucerit de acordurile muzicii și te-ai fi simțit excelent. Oarecum, aveai totul la picioare cu rugămintea de a te lăsa cuprins de magia muzicii.

Totul s-a desfășurat natural, întregul concert a fost un vals în sinea lui. Soliștii, care au interpretat piese numai în limba română, au debordat de o căldură și de o plăcere de a cânta care a smuls ropote de aplauze după fiecare moment. Alegerea de a-i aduce pe interpreții la nai, Vasile Iovu, respectiv la acordeon, Vitalie Advahov, a fost excelentă, deoarece piesele interpretate de cei doi erau contrastante: în timp ce naiul aducea un elogiu țării noastre, acordeonul parcă de răpea de pe locul tău și te așeza în inima Parisului, unde totul e seren, romantic și bun. Doar îndrăgostiții mai lipseau de pe scenă!

Frumos a fost că și tinerii au participat la eveniment. Și nu puțini. La un moment dat, era chiar amuzant să vezi o tânără domnișoară, de până în 10 ani, cum îl imita pe dirijor cu atâta pasiune și plăcere de a simți muzica. În alte circumstanțe am fi putut zice că nu era ceva potrivit, dar văzându-i bucuria cu care asculta și interioriza muzica puteai simți câtă fericire a generat în sufletul unui copil acordurile muzicale.

Dacă acum nu ați fost, data viitoare să nu mai lipsiți. Cel puțin nu de la un concert care îl are ca invitat pe compozitorul Eugen Doga. Și, înainte de final, să nu uităm să aduce aprecieri, felicitări și mulțumiri membrilor din orchestra Filarmonicii de Stat Oradea. Ați fost minunați!

Pe contul de YouTube a Evenimente Oradea vom încărca scurte clipuri din spectacolul de pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, pe care le veți putea urmări oricând veți dori. Până atunci, vă lăsăm cu celebrul vals Tandra și gingașa mea fiară. 

Ioana Mădălina Ștefănică

Evenimente Oradea

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.