Usted está aquí

Expresia talentului compozitorului academician Eugen Doga pe scena Palatului Kremlinului din Moscova. Academia de Ştiinţe a Moldovei. 5.06.2017

Ziua de 2 iunie 2017 a fost o evadare în lumea sublimului nu doar pentru compozitorul academician Eugen Doga, dar și pentru cei care au ales să petreacă această dată istorică alături de maestru, alături de muzica și lumina pe care o emană odată cu ea. Prestigiosul Palat al Kremlinului din capitala Federației Ruse (fostul Palat al Congreselor) a găzduit un Spectacol de Gală al Mesagerului muzicii noastre în lume, dedicat aniversarii a 80-a din ziua nașterii. Eugen Doga și-a adunat admiratorii creației sale la Moscova, unde s-a realizat plenar în calitate de compozitor, iar renumiți artiști ruși, dar și originari din Republica Moldova, și-au exprimat recunoștința și respectul pentru posibilitatea unică de a se atinge de miraculoasa sa muzică sau de a fi martori ai acestei legende, cum aveau să se exprime înșiși artiștii în timpul grandiosului spectacol.
 
O seară de creație, organizată cu deosebit rafinament și adusă numerosului public ca o bijuterie, a confirmat încă o dată geniul Doga și expresia talentului pământesc. Preț de aproape trei ore, în sala de peste 5 000 de locuri, a domnit creația divină și respectul pentru valoare, admirația pentru cel mai iubit, adorat și aplaudat compozitor român în viață, un clasic al muzicii Naționale și Universale. Încă un vis împlinit al Maestrului Eugen Doga, cel de a vedea imensa sala plină de oameni iubitori de frumos, iar florile care i s-au așternut ca o mare la picioare au fost o mărturie în plus cărămâne a fi un adevărat Artist al Poporului, mai exact, al popoarelor. Ce bucurie mai mare poate fi pentru un Artist decât să simtă şi să vadă că este apreciat de cei pentru care a creat întreaga sa viață?! De remarcat și faptul că la intrare stătea o mulțime de admiratori care își doreau să ajungă cu orice preț în Sala Palatului, doar că nu aveau bilete. În schmb, aveau flori și speranța că, poate, poate, le va surâde norocul...
 
Valentina Naforniță, solistă a Operei din Viena, Laureat al Premiului Național 2015,  a deschis spectacolul cu piesa „Curcubeul alb” („Белая радуга”), versuri Emil Loteanu, muzică Eugen Doga, acompaniată de Corul Mare Academic „Мастера хорового пения” și Orchestra simfonică „Русская филармония”, dirijor Serghei Tararin, iar artistul emerit al Rusiei, Aleksndr Oleșko, originar din Chișinău, care a fost și prezentator al marelui eveniment, a interpretat celebrul cântec „Orașul meu” („Мой белый город”), imnul actual al Chișinăului, scris de Eugen Doga împreună cu Gheorghe Vodă în 1971, versiunea în limba rusă aparținând lui Vladimir Lazarev. Cei mai mici artiști din spectacol au fost copiii Ansamblului de vioriști „Скрипунята”, care la cei 5 anișori ai lor au reușit să cucerească inimile publicului.
 
Maestrul a mărturisit nu o singură data, că filmul a avut un loc aparte în activitatea sa. Filmul, spunea artistul într-un interviu, este ca un microscop în trecutul meu, de unde vin ritmurile balcanice, încântarea slavonă, elasticitatea romană și interpretarea rusească. Filmul este și un telescop în viitor, focusat pe furtunile magnetice ale tuturor galaxiilor. Prin intermediul filmului eu „merg” la operă sau balet și înapoi. Filmul este viața mea. Eugen Doga a scris muzică pentru mai bine de 200 de filme (artistice, televizate, de animație, documentare), precum și pentru 13 spectacole de teatru. O parte din această imensă bogăție a creației sale, cântece și pese instrumentale, care i-au adus compozitorului o largă recunoaștere internatională, devenind cartea sa de vizită, au fost interpretate de renumiți artiști, care s-au regăsit în muzica renumitului compozitor.
 
Astfel, pe scena Palatului Kremlinului au evoluat Valentina Biriukova și Serghei Volcikov, Leonid Serebrennikov, cu melodii din filmul „Valentin și Valentina”; Nina Șațkaia - „Păstrați iubirea” din filmul „Vreau să cânt”; Varvara - cântece din filmul „Șatra”; Leonid Serebrennikov și Ecaterina Guseva - „Prima dragoste”;  Zara - cu versiunea ei de cântec (versuri S. Alihanov) pentru celebrul vals din filmul „Dulcea şi tandra mea fiară”; Tamara Gverdțiteli - „Orice femeie e frumoasă” (versiune în rusă);  Aleksandr Kogan. Două lucrări de referință ale maestrului Eugen Doga - „Cascada de Paris” și „Izvorașul” din filmul „Anna Pavlova”, au fost interpretate de acordeonistul Nikita Vlasov, iar un minunat cor de copii a adus copilăria în sală, interpretând „Maria, Mirabela” din renumitul film de animație cu același nume al celebrului nostru regizor și scenarist Ion Popescu-GOPO, care a realizat această coproducție româno-sovietică în anul 1981.  
 
O surpriză deosebită a fost evoluarea în scenă a pământeanului nostru Metodie Bujor, solist al Operei din Sankt Petersburg, care a cântat românește „În lunca de argint” pe versurile lui Emil Loteanu, din filmul „Eu vreau să cânt”. Artistul i-a mulțumit compozitorului Eugen Doga pentru că ESTE, pentru că, grație talentului său, artiștii învață să cânte muzică bună, pentru că maestrul poate să dea viață celor mai frumoase versuri. Limba română a răsunat și prin vocea sopranei Valentina Naforniță, venită de la Viena, care a cântat îndrăgita romanță „Ochiul tău iubit”, unul dintre primele cântece scrise de maestrul Eugen Doga pe versurile poetului său de căpătâi, Mihai Eminescu. 
 
Acompaniat de orchestra moscovită, Eugen Doga a cântat la pian Valsul, considerat clasic încă de la lansare - 1978, valsul „Gramofon”, intrat în topurile muzicale din SUA, precum și „Intermezzo”, piesă instrumentală dedicată prietenului său de-o viață, poetului și regizorului Emil Loteanu. La spectacol a fost prezent și marele poet rus, Andrei Dementiev, pe versurile căruia maestrul a scris foarte multe cântece. Eugen Doga a primit flori de la poet, o mare de flori de la spectatori, dar și coșuri imense din partea Ambasadei Republicii Moldova la Moscova și administrației Palatului Kremlinului.
 
„Pentru mine astăzi este o mare sărbătoare. O sărbătoare pentru că ați venit astăzi aici”, a spus cu emoții vădite compozitorul Eugen Doga în aplauzele neîntrerupte ale publicului. Artistul a mulțumit administrației Palatului Kremlinului, o sala foarte importantă pentru el, or, în 1983, maestrul nostru a fost primul și singurul artist din URSS, care a avut aici un concert de autor. Renumitul compozitor a mulțumit, totodată, celor care au regizat acest spectacol frumos pentru el și pentru admiratorii muzicii lui. A exprimat gratitudine țării care l-a lansat în calitate de compozitor și unde și-a creat un nume: „Eu îi mulțumesc acestei țări care se numește Federația Rusă, care mi-a oferit posibilitatea să evoluez pe această minunată scenă, să creez în această țară, să mă întâlnesc cu dumneavoastră. Am în spate un buchet de talente din Rusia”, a mai spus maestrul Eugen Doga. Compozitorul a remarcat că este o mare fericire să creezi atunci, când ești înțeles și când ai pace în suflet. Pentru el pacea este cea pe care a creat-o Dumnezeu și și-ar dori ca ea să fie cea care să miște spre sublim sentimentele, gândurile, vibrația inimilor și a muzicii noastre.
 
Chiar și în programul de concert tema centrală a fost tema păcii. De aceea, a precizat artistul, spectacolul a început cu „Curcubeul alb”, care este ca un Soare, în concert fiind incluse, bineînțeles, multe piese de dragoste, consacrate mamei, femeii, iubirii. Aceste valori sfinte sunt cele care ne țin pe acest pământ, ceea ce ne inspiră și ne dă speranța că lumea nu va înceta să existe datorită femeii, datorită mamei, a spus în încheiere compozitorul nostru scump, Eugen Doga, căruia în Republica Moldova îi este consacrat tot anul 2017.
 
Alături de maestru, la spectacol, a fost soția Natalia și fiica Viorica, precum și mai mulți basarabeni, care-l iubesc sincer.
 
Felicitări pentru minunatul spectacol din inima Moscovei!
La mulți ani cu sănătate, maestre Eugen Doga!
 
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM,
Moscova,
2 iunie 2017

Academia de Ştiinţe a Moldovei

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.