Usted está aquí

Două piese noi, compuse de maestrul Eugen Doga la cumpăna dintre ani. TRM. 3.01.2017

În 2017 se împlinesc 60 de ani de la debutul în calitate de compozitor, iar pe 1 martie va sărbători 80 de ani de la naştere. Vorbim despre celebrul muzician al timpurilor noastre, Eugen Doga. Dincolo de muzica minunată pe care o compune, maestrul finalizează acum şi o carte, relatează Mesager.
Când asculţi muzica lui Eugen Doga se risipesc norii, răsare soarele, trăieşti o eternă primăvară. Asta deoarece compozitorul transpune pe note lumina din suflet, armoniile cereşti, speranţa de a înnobila această lume - un exerciţiu pe care-l practică de șase decenii. Deşi este considerat unul dintre marii compozitori ai timpurilor noastre, Eugen Doga ne-a surprins cu afirmaţia.

„Niciodată nu am socotit că este vocaţia mea anume compoziţia şi astăzi stau la îndoială, mai ales, atunci când încep să scriu o lucrare nouă la pian, eu văd că aşa de greu se mişcă. Până n-o prind de gât şi atunci merge”, a spus Eugen Doga.

La cumpăna dintre ani, Eugen Doga a compus două piese noi pentru pian. „Unul la sfârşitul anului 2016, undeva fără un sfert 12:00, atunci am terminat prima piesă care se numeşte „Salon”, și una la început de an, am numit-o „Deşteptarea”. Muzica este acea reflecţie a vieţii şi încerc prin sunete să redau acea realitate care e în jur şi în noi”, a mai spus Eugen Doga.

Chiar astăzi Eugen Doga a transmis notele noilor creaţii la Moscova, unde vor apărea în prestigioasa colecţie „Mari compozitori din secolul 21”. Concomitent cu creaţia muzicală, compozitorul scrie o carte.

„O carte intitulată provizoriu – „Nuvele din viaţa mea”. Aproape că este terminată, trebuie s-o adun, s-o scot din calculator, s-o tipăresc, să văd cum arată. Voi pune multe fotografii pe care eu le voi alege şi nu editorul. Va fi cartea vieţii mele, cu momente despre care nu a scris nimeni”, mai spune compozitorul.

Compozitorul speră că în acest an baletul „Luceafărul” va reveni în repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, iar cel mai apropiat eveniment pe care-l va organiza maestrul, se va produce aici, în salonul său muzical, pe 15 ianuarie, ziua de naştere a geniului poeziei româneşti, Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale.
TRM

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.