Eşti aici

Decizia Consiliului Municipal Chişinău: Străzi importante vor purta numele ACESTOR PERSONALITĂŢI. Publica.md. 30.10.2015

Strada pietonală din Capitală va purta numele celebrului compozitor Eugen Doga, iar strada Cosmonauţilor va fi redenumită în memoria editorialistului Constantin Tănase.

Un proiect de decizie în acest sens a fost votat de consilierii municipali ai PL, PPEM, PDM şi PLDM. Socialiştii s-au pronunţat împotriva acestor modificări.

Eugen Doga s-a născut în data de 1 martie 1937, în raionul Râbniţa. Este autorul muzicii pentru 200 de filme. Remarcabilul vals din pelicula "Dulcea şi tandra mea fiară" a fost recunoscut de UNESCO drept a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Maestrul a fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de ofiţer, Ordinul Pentru merite în faţa Patriei (acordat de Rusia), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia "Mihai Eminescu" şi Medalia de Aur "Omul secolului XX" (SUA, 1998).

Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internaţional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autorităţile Republicii Moldova drept "Anul Eugeniu Doga".

Jurnalistul Constantin Tănase este fondatorul cotidianului "Timpul". El a  fost deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă. În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul național "Steaua Românie" în grad de Comandor, iar în 2014 - cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofițer. 

Editorialistul a murit în 30 octombrie anul trecut, în urma unui infarct. Pe 31 august 2015, cu ocazia Sărbătorii "Limba noastră", Centrului Naţional de Terminologie al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei i-a fost atribuit numele lui Constantin Tănase.

Consilierii municipali au mai decis ca pe faţada blocului în care a locuit poeta Leonida Lari să fie instalată o placă comemorativă.

Publica.md

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.