Вы здесь

Explozii spirituale generate de compozitorul academician Eugen DOGA, în Israel, în turneul aniversar „Tandrul și gingașul meu…Vals”. Universitatea de Stat din Moldova. 15.03.2023

Eugen DOGA: „Sunt foarte bucuros că am reușit să ajung, în sfârșit, pe Pământul Sfânt și sunt recunoscător celor care mi-au oferit aceste zile de vis, petrecute aici, alături de prietenii mei, colegii mei de la conservator, de publicul meu drag. Voi îmi dați energie, de la voi mă încarc cu acele miraculoase particule, cu cele mai frumoase virtuți pe care le poate avea un om și pe care știe să le trăiască cu bucurie, fericire, bunătate cu simțiri profunde prin tandrețea și tainele muzicii”

Cel mai mare eveniment muzical al anului 2023 a început pentru compozitorul academician Eugen Doga în Israel, cu o Sărbătoare a Muzicii, unde artistul a fost invitat de mai multe ori, unde era așteptat de iubitorii muzicii sale și unde visa să ajungă într-o zi. Israelul a trăit, preț de o săptămână, unul din cele mai importante evenimente culturale, organizate în ultimii ani.

Eugen Doga s-a grăbit să deschidă ușa celei de-a 86 primăveri în Țara Sfântă, unde avea să susțină șase spectacole extraordinare, organizate în cele mai mari orașe, în perioada 2-9 martie 2023, în cadrul unui grandios turneu aniversar „Mărțișor 2023” în Israel, cu genericul „Tandrul și gingașul meu…Vals”, cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în Israel.

Pentru rezidenții și oaspeții orașelor Haifa, Petah Tikva,Tel Aviv, Beer Sheva, Așdod și Ierusalim a fost o ocazie unică de a asculta cele mai faimoase creații ale compozitorului. Eugen Doga, împreună cu renumiții artiști au împărtășit publicului izraelian tandrețea miraculoasei muzici de film, dar și a melodiilor îndrăgite. Generația mai în vârstă a confirmat că melodiile preferate, chiar și după decenii, le provoacă vibrații în suflet și lacrimi în ochi, într-atât sunt de pătrunzătoare. Iar generația mai tânără a recunoscut că, deși aceasta nu este electronică, nici tehno, așa cum sunt tendințele actuale, muzica compozitorului Doga este divină și te face involuntar să vizezi, să speri, să gândești altfel, să simți altfel, dar cel mai important, să iubești.

În timp ce maestrul spune că popularitatea valsului „Gingașa și tandra mea fiară”, rămâne un mare mister până astăzi, nu acceptă să i se atribuie cuvinte elogioase, precum glorie, celebru… I-ar plăcea să fie înlocuite cu recunoaștere și adesea își corectează interlocutorii. Un aspect pe care îl recunoaște maestrul este însă atenția cu care își selectează artiștii cu care va urca în scenă. Și acest lucru a fost vizibil, aruncând o privire în lista artiștilor invitați pentru spectacolul aniversar. Tandrețea muzicii divine și melodiile uimitoare din filmele „O șatră urcă spre cer”, „Anna Pavlova”, „Lautarii”, „Cursele pe verticală”, „Maria Mirabela” și multe altele, precum și „Codrii mei frumoși”, „Orașul meu”, „Orice femeie e frumoasă”,  „Adagio si Rondo”, „Gramofon”, „Sârba” au fost oferite de nume sonore de interpreți, precum cunoscuții și îndrăgiții artiști Metodie Bujor, solist al Operei din Sankt-Petersburg, Svetlana Toma, actriță îndrăgită de mai multe generații, acea Rada din filmul „O șatră urcă la cer”, Constantin Moscovici, cuceritorul naiului, favoriții publicului grupul  DoReDos, Vladimir Ușakov, artistul care a cucerit toate sunetele acordeonului și, nu în ultimul rând, soliștii operei israeliene Irina Bergman și tenorul Yotem Cohen, Lina Kolescnic și Anna Timofei, adorați de cunoscătorii vizați ai genului. Spectacolele au fost susținute de orchestra simfonică și de estradă, sub bagheta virtuosului dirijor Veaceslav Ivanov.

Apariția viguroasă a compozitorului Eugen Doga a provocat o adevărată furtună de emoții în rândul spectatorilor israelieni care au optat pentru rafinament, sublim, expresivitate și originalitate, trăiri și simțiri profnde, înnobilându-și valențele stării de spirit. Publicul meloman care a făcut neîncăpătoare sălile de concerte din toate orașele au reconfirmat că acesta a fost nu doar un extraordinar turneu aniversar al renumitului compozitor Eugen Doga, pe care l-au așteptat cu dor în suflet atâția ani și l-au ascultat cu lacrimi în ochi, dar a fost un spectacol grandios, plin de dragoste și tandrețe, în care maestrul Doga și prietenii săi artiști au oferit publicului din feeria muzicii sublime, pentru care spectatorii le-au mulțumit, după cum s-a exprimat chiar compozitorul, cu cel mai mare onorariu – cu aplauzele lor.

 

Dragii mei, de fapt, eu trebuie să vă mulțumesc și să vă aplaud pentru că ați venit la spectacole, pentru că vă place muzica mea, ceea ce fac, ce scriu și pentru că nu m-ați uitat, spunea maestrul din scenă, după aplauzele îndelungate ale publicului care, realmente, îl emoționau. „Sunt foarte bucuros că am reușit să ajung în sfârșit pe Pământul Sfânt și sunt recunoscător celor care mi-au oferit aceste zile de vis, petrecute aici, alături de prietenii mei, colegii mei de la conservator, de publicul meu drag. Voi îmi dați energie, de la voi mă încarc cu acele miraculoase particule, cu cele mai frumoase virtuți pe care le poate avea un om și pe care știe să le trăiască cu bucurie, fericire, bunătate cu simțiri profunde prin tandrețea și tainele muzicii. Eu știu și simt că iubirea este o forță energetică, materie spirituală cu microparticulele ei, o forță uriașă care te trage până la capătul lumii – aceasta e iubirea”, a mărturisit artistul, fiind încrezător că această mare forță și energie primită îl va readuce aici pentru noi revederi cu prietenii muzicii sale.

Să asculți cel mai frumos vals al secolului, interpretat de însuși autorul, fiind în aceeași sală cu el, acesta este Eveniment, a mărturisit un spectator. Adică, noi cei vii, într-o zi nu vom mai fi, iar acest vals („Gingașa și tandra mea fiară”), va exista multe secole, precum marșul lui Mendelssohn, valsurile lui Strauss. „Sunt fericit că l-am atins pe Maesto”, a exclamat fanul. Lacrimi de bucurie pentru revederea cu îndrăgitul artist puteai vedea în ochii fiecărui al doilea spectator: A fost un spectacol nemaipomenit. A fost un concert superb, cu lacrimi de bucurie și cu mult dor de casă. Mulțumim maestrului pentru efortul depus în acest turneu. Ne mândrim și vă iubim, maestre! Admirație și respect pentru aportul deosebit în cultura națională. Om Sfânt de la Dumnezeu. Legenda noastră care va trăi în veci prin melodiile născute din frumosul suflet ce-l are. Ce poate fi mai frumos și mai duios. Ce frumusețe, aș asculta la infinit. Vă mulțumim frumos, maestre! Cel mai frumos vals din lume. Vă mulțumim, maestre Eugen Doga, sunt doar câteva din reflecțiile publicului.

Fiind prezent la toate spectacolele, Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandru Roitman, i-a mulțumit compozitorului Eugen Doga pentru Mărțișorul neobișnuit, dăruit publicului izraelian în acest început de primăvară și pentru sărbătoarea de suflet oferită iubitorilor de muzică bună din Israel.

În spațiul propriului adevăr, afirmăm și confirmăm că e vorba mai mult decât de noroc să fii în Țara Sfântă, în aceeași sală cu unul din cei mai mari compozitori ai timpurilor, să te cutremure sentimentul de mândrie ascultându-i muzica care ține de unicitate și exemplaritate, răsplătită generos de spectatorii care aplaudă în picioare minute în șir. Este ceea am așeza în existența noastră pe seama destinului. Prestația artistului a fost o reală încântare, a fost o dovadă netă de geniu și de strălucire artistică inconfundabilă. Fericită să pot media strălucirea acestei personalități de calibru, acestui artist riguros și tenace, acestor clipe, care au generat adevărate explozii spirituale greu sau imposibil de egalat.

În turneul său în Israel, maestrul a fost însoțit de fiica sa Viorica.

Eugenia TOFAN,

Șef Secție promovare și protecția rezultatelor științifice,

Departamentul Cercetare și Inovare, USM

Universitatea de Stat din Moldova

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.