Вы здесь

Doga: ’’Încerc să scormonesc adâncurile sufletului meu şi să nu dăunez nimănui’’. Televiziunea Română. 29.10.2022

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 10:00,  a fost Eugen Doga, artist al poporului, muzician, dirijor, profesor şi compozitor, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

”Să fii talentat, scrie Eugen Doga, înseamnă să fii ostatic al unei imense datorii. Iar peste toate acestea, doar taina ne mişcă” – consemnează Daniela Zeca Buzura despre invitatul acestei ediţii de la Mic Dejun cu un Campion.

"Cândva, pe la mijlocul anilor ’70 am vizionat filmul artistic ’’Şatra’’ al regizorului moldovean Emil Loteanu, un lung metraj ce făcea furori nu doar pentru subiectul oarecum neobişnuit ci şi pentru distribuţie, regie, scenariu şi pentru compoziţia muzicală formidabilă. Surprinzător, acordurile acestei muzici sălbatice şi senzuale mi-au rămas în memorie vreme îndelungată. Pe atunci nu dădeam o aşa de mare importanţă coloanei sonore. Nu eram familiarizată, aşa cum sunt acum, cu toate ingredientele ce fac dintr-un film o capodoperă sau un eşec lamentabil. Câţiva ani mai târziu, în studenţie, când frecventam zilnic Cinemateca Română, am aflat mai multe despre filmografia regizorului Emil Loteanu şi, implicit, despre compozitorul favorit, Eugen Doga. Nu mi-aş fi închipuit că va veni o vreme când aveam să lucrez în televiziune şi voi avea prilejul de a-l invita la Mic Dejun cu un Campion. Dar, iată că minunea s-a întâmplat şi astăzi avem ocazia ca împreună cu Daniela Zeca Buzura să despletim firele unei vieţi palpitante, cu multe meandre, cu creaţii excepţionale, cu atâtea împliniri şi dezamăgiri omeneşti, cu admiratori şi detractori deopotrivă, cu contestatari de conjunctură şi susţinători necondiţionaţi ai unui talent artistic de necontestat. Dincolo de toate, rămâne destinul unui artist excepţional care s-a confruntat, nu o dată, cu situaţii controversate’’ – Ileana Ploscaru Panait.

Din 1968 până în 2011, Eugen Doga compus coloana sonoră a multor filme (printre altele ’’Lăutarii’’, ’’Şatra’’, ’’Accident la vânătoare’’, ’’Anna Pavlova’’). Mărturisea: ’’Muzica de film este genul meu favorit şi, poate, cel mai important capitol din creaţia mea pentru că prin ea am putut să mă exprim cel mai bine în toate stilurile muzicale. Am lucrat cu cele mai importante orchestre, muzicieni şi interpreţi şi cu regizori mari din toată lumea’’. De altfel, acesta este principalul atu al compozitorului: îmbinarea fără rezerve, cu o uşurinţă şi un curaj aparte a variatelor stiluri şi genuri muzicale, ceea ce a condus întotdeauna la o alăturare neaşteptată, cu totul surprinzătoare şi foarte iubită de public.

Pe lângă coloana muzicală a filmelor artistice sau documentare, Eugen Doga a compus şi muzică de balet (’’Luceafărul’’ – pentru care a primit în 1984 Premiul de Stat al URSS, reprezentat pe scenele teatrelor din Skt. Petersburg, Odessa, Minsk, Kiev, Chişinău -, apoi ’’Venancia’’- inspirat din foclorul Americii Latine şi ’’Regina Margot’’); operă (’’Dialogurile iubirii’’); creaţii originale de diferite genuri (muzică instrumentală, muzică pentru cor şi orchestră, simfonii, peste 260 de compoziţii de muzică uşoară şi romanţe (între ele o colecţie de 40 de romanţe pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle), muzică pentru teatru de scenă şi radiofonic, peste 70 de valsuri, muzică pentru copii, fondul muzical pentru ceremoniile Jocurilor Olimpice de la Moscova – 1980). Este un fapt excepţional că două dintre valsurile compuse de Eugen Doga se poziţionează în Top 200 al celor mai valoroase compoziţii muzicale clasice din toate timpurile. La împlinirea vârstei de 70, respectiv, 80 de ani, 2007 şi 2017 au fost declaraţi anii celebrării compozitorului - printre altele, un timbru omagial cu portretul muzicianului a fost editat de Poşta din Republica Moldova iar o stradă din centrul capitalei Moldovei îi poartă numele.

Despre Eugen Doga s-au scris cărţi şi s-au produs mai multe filme documentare şi este unul dintre cei mai titraţi muzicieni contemporani – peste 32 de titluri îi confirmă cariera de muzician, în România, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ţările Commonwelth-ului, Statele Unite, Elveţia. O planetă descoperită în 1987 a fost denumită cu numele său, 10504 Doga. Este Artist al Poporului şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A trăit mereu între lumi şi graniţe. A studiat pretutindeni şi s-a inspirat din fibra ascunsă a culturilor din care se revendică pe care a transpus-o apoi, genial, în muzică.

Iată o confesiune preţioasă despre una din numeroasele întâmplări ce i-au presărat viaţa: ’’Eu scriu în exclusivitate la pian, chiar dacă nu cânt în timp ce compun... Nu scrisesem niciun balet până atunci şi nu mă încumetam niciodată să mă ating de opera eminesciană. Este prea mare pentru mine (...). De îndată ce terminam de scris un tablou, orchestra teatrului începea repetiţiile... A fost cea mai fericită perioadă din viaţa mea de creaţie (...). A fost o premieră triumfală (...): Peste câteva zile, spectacolul a fost prezentat la Teatrul Mare din Moscova, precum şi în Palatul Congreselor din Kremlin, unde a avut loc şi concertul meu de autor. (...). La spectacol a fost prezentă şi legendara balerină Maia Pliseţkaia, cu soţul ei, Rodion Şcedrin, cărora reprezentaţia le-a plăcut foarte mult. Ce-i drept, n-au putut lipsi nici ’ai noştri’ (activiştii şi sabotorii – nota red.), care nu-mi prea voiau binele nici mie, în calitate de compozitor, nici teatrului, care nu a adus la Bolşoi spectacolul lor, al altui compozitor, foarte apropiat de curtea fostului secretar al Partidului Comunist al RSSM...’’ (despre baletul ’’Luceafărul’’ după poemul lui Mihai Eminescu prezentat la Teatrul de Operă şi Balet din Chişinău, libret de Emil Loteanu, începutul anilor ’80).

Sunt amintiri nepreţuite, unele dintre ele mărturisite de Eugen Doga cu glas molcom şi într-o limbă română aproape arhaică, altele pe care le puteţi citi în paginile monumentalului volum monografic ce cuprinde aproape 400 de pagini. Veţi avea satisfacţia descoperirii nu doar a poveştilor neştiute specifice unei epoci pe care cei mai mulţi dintre noi nu le-am trăit la adevărata lor tensiune ci şi a unei scriituri narative savuroase.

"Eu încerc să scormonesc adâncurile sufletului meu şi să nu dăunez nimănui. Ce bine ar fi dacă, cu ajutorul muzicii mele, aş putea… să adun toată lumea şi să nu fie loc în ea pentru duşmănie. Şi oamenii să privească la viitor cu zâmbetul pe buze. Visuri!’’.

"Eugen Doga – Viaţa mea aşa cum a fost să fie’’ este o carte – confesiune, apărută la Editura Cartier popular, ediţia I, octombrie 2021. Un volum cartonat, plin cu fotografii şi multe, multe amintiri despre sine şi familie, spre prietenii şi colaboratorii de-o viaţă. O istorie deloc simplă, ce va aduce poate celor ce o vor parcurge mai multe nuanţe decât s-ar fi aşteptat despre un context pe care îl descoperim abia acum la adevărata lui dimensiune şi semnificaţie.

"… M-am străduit, în măsura în care este cu putinţă, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii, care nu se limitează la întorsul filelor calendarului, ci ne mai şi atrage în vâltoarea ei şi ne revine o luptă grea pentru a ne menţine în zona ei de atracţie, ca să nu fin aruncaţi în niciunde. Sper foarte mult ca în timpul acestei plimbări o să vă scoateţi ochelarii fumurii de pe ochi şi căştile din urechi şi o să le oferiţi receptorilor fiinţei voastre să capteze informaţiile care sunt produsul vieţii mele imperfecte, dar foarte interesante şi bogate în evenimente’’ mărturiseşte Eugen Doga generosului volum de confesiuni (Sursa: Editura Cartier).

"Parcurgând capitolele cărţii m-am lăsat cuprinsă de torentul de amintiri, descris în cel mai mic detaliu. Iar subiectul se lega întotdeuna de un anumit moment în care a lucrat la compoziiţiile ce aveau să devină célèbre. Cu late cuvinte, muzica se revendica din viaţă. Eugen Doga face roată în jurul muzicii prin trăirile sale minut cu minut pe care le descrie cu o savoare greu de egalat. Poate tocmai de aceea muzica sa este atât de apreciată, pentru că este un flux necontenit de trăiri autentice spuse prin mijloace ce nu au nevoie de nicio explicaţie. Muzica lui Eugen Doga te face să te îndrăgosteşti iremediabil, face să stea timpul în loc, invită la visare’’ – Ileana Ploscaru Panait

Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2, sâmbătă, 29 octombrie 2022, ora 10:00 şi vineri, 4 noiembrie 2022, ora 2:45; la TVR Internaţional sâmbătă, 29 octombrie 2022 de la ora 10:30; la TVR MOLDOVA, duminică, 30 octombrie 2022, ora 8:55 şi la TVR+.

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

Televiziunea Română

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.