Вы здесь

Eminescu, omagiat la salonul compozitorului Eugen Doga. Maestrul a prezentat două piese noi. Publica. 15.01.2017

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat ieri la salonul compozitorului Eugen Doga. De Ziua Naţională a Culturii, maestrul şi-a invitat prietenii, colegii, dar şi admiratorii la o serată de excepţie, unde versurile eminesciene şi muzica maiestrului şi-au dat întâlnire.

Cu această ocazie, compozitorul și-a prezentat ultimele două piese la pian, pe care le-a compus chiar la trecerea dintre ani. Melodiile "Salon" şi "Deşteptarea". 

Dacă piesa "Salon" este una lirică, atunci "Deşteptarea" i-a impresionat pe cei prezenţi la eveniment prin caracterul zbuciumat.

"Simbolic, îmi plăcea la sfârşit de an să văd la ce voi fi capabil şi am scris cu câteva minute până la sosirea Anului Nou o piesă. Şi a doua piesă chiar cu câteva minute după sosirea Anului Nou", a spus compozitorul Eugen Doga. 

"Parcă trebuia să întâmpine Anul Nou cu soţia, cu familia, dar el a întâmpinat Anul Nou, nu ştiu dacă soţia nu-i geloasă, cu muza. Era inspirat şi am rămas foarte impresionat că cineva nu renunţă la muzică, de dragul unei treceri a timpului", a declarat scriitorul Nicolae Dabija. 

"Parcă eşti în mijlocul Universului, parcă ai fi în axa Universului, pentru că domnul Doga este un compozitor universal", a declarat interpretul Iurie Sadovnic. 

Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi se află la a treia ediţie. Casa compozitorului a devenit neîncăpătoare.

"Această interferenţă între pictură, muzică face bine tuturor. este o lume care se bucură şi de Eminescu şi de modul de a ne apropia de creaţia acestui mare poet", a menţionat directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea. 

"Legarea timpurilor în creaţia lui Doga dedicată zilei de naştere a lui Eminescu şi într-un cadru atât de frumos, care înseamnă Ziua Naţională a Culturii, vorbeşte despre faptul că spiritul nostru naţional este peren şi va dăinui atât cât vor dăinui oameni ca Eugen Doga", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc. 

În data de întâi martie, compozitorul Eugen Doga va împlini vârsta de 80 de ani. Cu această ocazie, Guvernul va organiza o serie de evenimente culturale.

Publica

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.