当前位置

Muzica lui Eugen Doga a cucerit Europa. Timpul.md. 28.10.2011

Sute de oameni l-au aplaudat pe marele compozitor în inima Portugaliei

Pe parcursul săptămânii trecute, moldovenii din Portugalia - dar nu numai ei - au avut parte de câteva zile de excepţie. Ocazii în plus care au strâns laolaltă multitudini de conaţionali dornici de cântec, veselie şi voie bună.

În contextul activităţilor dedicate celei de-a 20-a aniversări a Independenţei RM, ambasada ţării noastre în Portugalia, în colaborare cu asociaţiile de moldoveni existente pe peninsulă, a organizat trei spectacole excepţionale cu participarea marelui maestru Eugen Doga. La 16 şi 21 octombrie, pentru a se întâlni cu compozitorul, diaspora moldovenească a umplut sălile de concert din localităţile Estoril şi Lagos, din centrul şi sudul Portugaliei. Iar la 18 octombrie, în incinta Palácio Foz din Lisabona, invitaţi ai maestrului au fost membrii corpului diplomatic, acreditaţi în capitala portugheză.

 

În cadrul concertului din Estoril au mai evoluat ansamblurile folclorice „Hora Moldovenilor” şi „Brâuleţ”, constituite din moldoveni care locuiesc în ţara lui Camões. Ţinut în scenă timp de câteva ore, aplaudat minute în şir de sute de oameni, Eugen Doga a reuşit - cu vorba, dar mai ales cu muzica sa - să le potolească celor prezenţi nostalgia faţă de muzica veritabilă. El şi-a împărtăşit bucuria de a se întâlni cu spectatorii, de a cânta şi de a discuta împreună cu ei, dar, totodată, a mărturisit că îl apasă tristeţea, văzând atâţia oameni de calitate care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara lor natală.

„Am început acum un an discuţiile despre un posibil turneu al maestrului Eugen Doga în Portugalia şi mă bucur că, în sfârşit, acest proiect s-a materializat cu succes”, ne-a spus Valeriu Turea, Ambasadorul RM la Lisabona. „Bineînţeles, la noi în ţară sunt o mulţime de artişti valoroşi, dar Eugen Doga este cel mai mare şi nu cred că cineva ar putea combate acest adevăr. Între Moldova şi Doga e o legătură eternă”, a adăugat ambasadorul.

Tot de la Valeriu Turea am aflat că Eugen Doga a fost aplaudat la bis şi în cadrul concertului susţinut pentru corpul diplomatic - dovadă că muzica e acel miracol universal, care sparge frontierele temporale, dar şi spaţiale. Şi tot muzica poate fi un pas în plus spre apropierea noastră de visul european.

Olesea Tanasciuc,
Lisabona, Portugalia

TIMPUL

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.