当前位置

„Portret Obiectiv”: Eugen Doga - Muzica este prima și ultima mea iubire. TVR Moldova. 4.03.2023

De zeci de ani universul creației lui este Mihai Eminescu. Cea mai frumoasă muzică este cea pe care urmează să o creeze, iar cel mai puternic cuvânt din limba română este Mama. Aceste gânduri ni le-a destăinuit Eugen Doga la Portret Obiectiv, în prima ediţie din această primăvară.

Compozitorul şi academicianul Eugen Doga s-a născut odată cu venirea primăverii, la 1 martie 1937, în satul Mocra, azi r-nul Râbniţa. Așa cum menționează Maestrul, a fost un copil al războiului, care nu a avut leagăn, însă a avut noroc de cei șapte ani de acasă.

Ne spune în interviu că:  „Omul nu poate trăi singur. Cei care se izolează, eu cred că greşesc. Am înţeles acest lucru mai ales astăzi când mulţi dintre prietenii mei au plecat. Loteanu a plecat în lumea drepţilor, la fel Vieru, ultimul a plecat şi Dabija. Ori eu m-am transformat, ori lumea. Poate şi una şi alta. Dar nu a apărut cineva dintre tineri care să vină în universul meu. Singurătatea asta foarte mult mă presează. Mă duce la un pustiu, în suflet. Îmi amintesc de ultimul spectacol, la Craiova. Pe atunci era Dabija, astăzi nu mai este...”.

Îi place să zâmbească pe scenă şi trăieşte ca să ridice sala în picioare. Când vine în faţa publicului, caută fețele luminate. Ne-a mărturisit cine sunt prietenii lui, unde îi sunt bucuriile şi ce este, totuşi, până la urmă orgoliul.  Vă invităm să urmăriţi interviul sâmbătă, 4 martie, ora 17:00, la TVR Moldova.

TVR Moldova.

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.