当前位置

EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Ion Gagim despre „Perspectiva inversă” a muzicii lui Eugen Doga care cucerește o lume (AUDIO). Radio Chisinau. 17.03.2021

O nouă monografie despre creația lui Eugen Doga, cu titlul “Eugen Doga: perspectiva inversă” a apărut la București, la editura Academiei Române. Autorul cărții este muzicologul Ion Gagim, doctor habilitat, autor a peste 40 de volume în domeniu.

Autorul a dorit ca în această monografie să analizeze efectul muzicii maestrului Eugen Doga asupra ascultătorilor, operele având milioane de audiții pe diferite meridiane ale planetei. „Perspectiva inversă – de ce am numit așa cartea? Fiindcă există perspectiva directă – de exemplu într-un spațiu, lucrurile cu cât sunt mai apropiate, cu atât sunt mai mari, cu cât se îndepărtează mai mult, cu atât devin mai mici. Dar există realitatea spirituală, unde lucrurile cu cât se îndepărtează, cu atât devin mai mari, pentru că ele intră în lumea divinității, în lumea infinitului. Muzica, veselă sau melancolică, ne duce într-o altă realitate, o realitate filosofică. Sub acest simbol am prezentat creația maestrului Eugen Doga”, menționează Ion Gagim.

În volumul “Eugen Doga: perspectiva inversă”, care a fost scrisă la invitația editurii Academiei Române, autorul analizează creațiile lui Eugen Doga într-un limbaj profesionist, dar accesibil pentru toți cititorii.

Vorbind despre efectul muzicii, care transmite un mesaj mai presus decât limbajul, muzicologul Ion Gagim subliniază importanța cunoașterii muzicii, inclusiv a celei populare, care transmite tradițiile și esența culturii naționale:  “Ea redă nu doar frumusețea vieții noastre, a plaiului mioritic, a portului nostru popular și a sărbătorilor frumoase, ci este și o poartă de intrare în profunzimi, ne duce la rădăcini. Spre exemplu sunetul întins, planat al doinei redă cosmicitatea, ne transferă într-o realitate dincolo de realitatea obișnuită, în lumea lui Dumnezeu, în lumea metafizicului”, spune muzicologul.

Ion Gagim ne sfătuie să ne aplecăm mai des urechea asupra muzicii de calitate, deoarece în ea se regăsesc legile fundamentale ale existenței omenești. Mai multe detalii puteți audia în interviul realizat de Alina Rusu.

Radio Chisinau

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.