当前位置

Eugen Doga: „Mă bucur că mă aflu aici, pe această scenă istorică, fiindcă aici simt vocile clasicilor noștri, Eminescu, Micle…”. Academia de Ştiinţe a Moldovei. 19.05.2017


Suntem în anul Eugen Doga. Și pentru că este sărbătorit în întreaga lume, compozitorul național și universal Eugen Doga, a venit în sfârșit acasă la Mihai Eminescu și Veronica Micle, unde a avut parte de un concert extraordinar, prilejuit de aniversarea celor 80 de aniversări, găzduit, la 17 mai 2017, de cea mai frumoasă sala a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din capitala Moldovei istorice, orașul Iași.
 
După ce, cu o seară înainte, a cucerit inimile iubitorilor de frumos și sublim din Botoșani, la un spectacol similar, Maestrul Doga vine să surprindă frumos și ieșenii cu spectacolul de gală  „Dialogurile Dragostei”, pe versurile poeților Mihai Eminescu și Veronica Micle, susținut de Orchestra Simfonică Regal D`Art, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, pe post de moderator fiind cunoscutul prezentator bucureștean Octavian Ursulescu.
 
Ajuns în orașul eminescian la cea de-a 80-a primăvară, la inițiativa Asociației Culturale Regal D`Art, Maestrul Eugen Doga, considerat cel mai mare compozitor român în viață, a fost întâmpinat în aplauzele distinsului public, care l-a aclamat în picioare minute în șir.
 
„Pentru mine astăzi scena înseamnă o imensă fericire, o necesitate, este o parte din viața mea. Eu ies întotdeauna pe scenă ca la o întâlnire cu oamenii cei mai dragi, cu admiratorii mei, cu noii mei prieteni. Mă bucur că mă aflu aici, pe această scenă, fiindcă este o scenă istorică pentru noi toți, fiindcă aici eu simt vocile clasicilor noștri, Eminescu, Micle, Caragiale… Câte celebrități și valori ale artei au fost pe scena aceasta, care ne-au adus acest spirit, acest tezaur spiritual, pe care l-am moștenit noi și încercăm să-l menținem, fiindcă asta ne face mai nobili, mai frumoși, mai bucuroși, mai setoși, mai îndrăgostiți de viață, aș zice”, a răspuns aplauzelor neîntrerupte ale spectatorilor Maestrul Eugen Doga.  
 
Seara muzicală regală a debutat cu proiecția filmului documentar/enciclopedic „Eugen Doga”, realizat de Studioul Flacăra Film, în colaborare cu Fundația MOLDOVA din SUA, regie - Doru Guţu, scenariu şi producţie - Luminița Dumbrăveanu, jurnalistă, scriitoare, care a scris şi o carte biografică despre Eugen Doga, intitulată „Eugen DOGA: Muzica este prima și ultima mea iubire”. Filmul face parte din serialul documentarelor dedicate personalităţilor neamului din toate timpurile – „100 de români celebri născuţi în Moldova istorică”, iar maestrul Eugen Doga este prima personalitate în viaţă care a intrat în acest serial.     
 
Și pentru că Eugen Doga la începutul carierei sale a predat copiilor, a crescut multe generații de muzicieni, îi iubește pe copii, au intrat în scenă și niște copilași, fluturași, greierași de toată admirația. Grupul de copii „Cheia Sol” din Botoșani a demonstrat încă o dată că muzica înălțătoare a lui Eugen Doga ne transpune, ne face mai buni și ne întoarce în copilărie. Despre această fantastică intrare a copilașilor în scenă, fiecare având câte un trandafir pentru Maestru și care au interpretat „Codrii mei”, cântecul de leagăn al maestrului, Eugen Doga a spus că acești copii ne arată nouă că avem un viitor frumos. „Să le dorim un viitor frumos acestor copii. Să bucurați părinții, profesorii voștri, să vă bucurați și voi de această frumoasă Ţară care se numeşte Moldova şi România!”, le-a urat artistul.
 
Un talent excepțional, elevă la Colegiu Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, Ștefania Turcu, a interpretat „Balada pentru vioară și orchestră”, care face parte din coloana sonoră a faimosului spectacol „Păsările tinereții noastre”. Special de la București, pentru a-l întâlni pe compozitorul Eugen Doga, a venit și poeta Rodica Elena Lupu, care i-a înmânat din partea Editurii „Anamarol”, un Trofeu și o Diplomă de Excelență Maestrului Eugen Doga, cel care culege muzica lăsată de Dumnezeu, Ambasador al Culturii, compozitor care a creat și a interpretat toate genurile muzicale clasice, opera căruia impresionează de la mic la mare.
 
Despre întâlnirea cu poezia Veronicăi Micle, care l-a fascinat realmente, Eugen Doga spunea că versurile poetei pare să fie scrise special pentru muzică. În recitalul care a urmat, a venit în scenă soprana Alexandra Coman, care a interpretat două lucrări de Eugen Doga: „Ochiul tău iubit”, pe versurile lui Mihai Eminescu și „De-aș putea numai o clipă”, de Veronica Micle.
 
Cine nu s-a plimbat măcar cu gândul vreo dată într-un film pe muzica lui Eugen Doga, pe o Alee de mesteacăn, cum avea să spună faimosul prezentator, Orchestra Regal D`Art, condusă de Marius Hristescu, a împlinit acest vis cu piesă extrasă din coloana sonoră a filmului „Eternul”. Și pentru că orice spectacol extraordinar ar trebui să aibă multe surprize, câteva lucrări de referință – „Cascada de Paris”, „Izvorașul”, „Tangoul pe terasă” din filmul „Patul lui Procust” – l-au adus în scenă, ca pe o mare surpriză pentru spectatorii ieșeni, pe virtuozul acordeonist Vitalie Advahov, care a ridicat sala în picioare, iar tenorul Sorin Lupu, solist al Operei Naționale Române, a continuat revelaţia muzicală cu cântecele lui Eugen Doga „De-aș avea” și „O, rămâi”, pe versurile nemuritoare eminesciene. 
 
Bucuria de a întâlni atâția oameni cu sufletul înalt, care s-au simțit mereu alături și fascinați de Eminescu, dar și de muzica scrisă de Eugen Doga „cel cunoscut și iubit de-a lungul și de-a latul lumii”, a fost și dna Lucia Olaru Nenati, o bună prietenă a Maestrului Eugen Doga, prozatoare, poetă, eminescolog, fost muzeograf şi director la Casa Memorială de la Ipotești, o foarte bună cunoscătoare a operei eminesciene, care a prezentat publicului două apariții editoriale consacrate renumitului compozitor: „Eugen DOGA: Muzica este prima și ultima mea iubire” de Luminița Dumbrăveanu și cea mai recentă lucrare „Dialogurile dragostei”, creații muzicale pe versurile îndrăgostiților eterni, care au învins timpul - Mihai Eminescu și Veronica Micle.
 
Aproape de fiecare dată în concertele sale, Eugen Doga interpretează la muzicuță piesa „Eterna”, compusă pentru spectacolul „Sfânta Sfintelor”. A intitulat-o astfel, considerând că Muzica te poartă, nu tu o porți pe ea, Muzica fiind prima și Eterna sa dragoste.  
 
 „Încă o dată vă mulțumesc pentru aceste momente, pe care le-am petrecut împreună aici, în această minunată sală istorică, în această frumoasă aură care ne-a pătruns, ne-a cuprins, ne-a îmblânzit, care ne-a îmbogățit și ne vom duce pe la casele noastre fiecare cu mult mai fericiți”, a mărturisit la finele spectacolului Eugen Doga, vădit emoționat, dar cu fericirea și împlinirea care i se citea pe chip. Și pentru că pământul și natura ne-a dat cele mai frumoase lucruri, artistul a subliniat că ne-a mai rămas un simplu lucru:  să trăim puțin mai demn, mai frumos și mai fericiți să fim. „Eu vă doresc această fericire!”, a spus în aplauzele publicului Eugen Doga.
 
Spectatorii au fost invitați în foaierul Teatrului, unde și-au delectat privirea, admirând în pași de dans celebrul vals din filmul „Dulcea şi tandra mea fiară”, una din dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale compozitorului academician Eugen Doga, desemnată de UNESCO drept a patra capodoperă muzicală a secolului XX.
 
A urmat o nesfârșită sesiune de autografe și ședințe foto cu Maestrul. Lumea zâmbea, era fericită, s-a simțit bine, iar pentru artistul Eugen Doga aceasta este cea mai mare răsplată, având toată viaţa sa convingerea, că dacă nu ai niciun ecou de la public, degeaba mai ieși în fața acestor oameni.
 
Încă un oraș românesc cucerit, încă o mare împlinire a îndrăgitului compozitor Eugen Doga.
 
Anul Eugen Doga – 2017 continuă!

Eugenia Tofan 

Serviciul de Presă al AȘM
  
Galerie foto
 
Academia de Ştiinţe a Moldovei

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.