当前位置

EVENIMENT | Dialogurile dragostei: un titan a scris, la Botoşani, o nouă pagină din istoria muzicii! FOTO;VIDEO! Gazeta de Botoşani. 18.05.2017

O nouă pagină de istorie a muzicii universale s-a scris, marți, 16 mai 2017, la Botoșani.

Cel mai mare compozitor în viață,  EUGEN DOGA,  a adus pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor ,,Nicolae Iorga” Botoșani, în premieră absolută, spectacolul „DIALOGURILE DRAGOSTEI”, un concert eveniment oferit de Asociația Culturală Regal D’Art, condusă  de Lili Bobu.   

CONCERTUL EXTRAORDINAR ANIVERSAR avându-l ca protagonist pe academicianul  EUGEN DOGA,  „Maestru emerit al artei”, „Artist al poporului”, „Omul mileniului”, ambasador al culturii române şi universale, una dintre cele două sute de mari personalităţi ale lumii din toate timpurile, deschide un turneu în județele Moldovei, care marchează  „Anul Eugen Doga”, sărbătorindu-l pe maestru la împlinirea celor 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră remarcabilă. 

După un efort creator de aproape cinci ani, maestrul a pus pe portativ câteva dintre cele mai reprezentative poezii semnate de cei doi și a pus în scenă, nu întâmplător la Botoșani, acasă la Emimnescu, ,,DIALOGURILE DRAGOSTEI…”, proiectul dialogurilor muzicale create pe versurile poeţilor MIHAI EMINESCU şi VERONICA MICLE, unic în lume.
Grandoarea evenimentului a fost conferită de artiști remarcabili: orchestra simfonică ,,REGAL D’ART”, sub bagheta apreciatului dirijor, compozitor și orchestrator MARIUS HRISTESCU, admirabilii artiști lirici ALEXANDRA COMAN (soprană) și SORIN LUPU (tenor),  acordionistul Vitalie Advahov, Ștefania Turcu, o tânără violonistă din Iași, Mari-Elena Predică, elevă la Liceul de Artă Botoșani, dar și copiii din Grupul Cheia Sol.

A fost momentul perfect pentru ca Eugen Doga să primească titlul de cetăţean de onoare al comunei George Enescu, distincție  înmânată de primarul Angela Toma Grădinaru, dar și Trofeul de excelenţă din partea Asociaţiei Regal D’Art, înmânat de eminescologul Lucia Olaru Nenati, care a prezentat și două volume de carte semnate de Eugen Doga.
Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a oferit compozitorului o diplomă de excelenţă şi un coş cu flori.

"Mă mir cum de această mică sală a putut primi atâtea inimi mari!"; a declarat Eugen Doga în timpul spectacolului. 
 "Să nu vă fie jenă de lacrimi. E bine când omul știe să plângă. Când știe să nască lacrima. Lacrima trebuie născută, nu scoasă cu forța. Omul care știe să lăcrimeze are privirea mai curată, vede lumea mai frumoasă!”,  a spus celebrul compozitor, copleșit de căldura cu care a fost primit la Botoșani.

Cei peste 700 de spectatori au ascultat cu lacrimi în ochi, toate creațiile maestrului, 3 dintre acestea fiind interpretate chiar de el.

Concertul a avut și un caracter caritabil, pentru că toate fondurile obţinute după achitarea cheltuielilor aferente organizării, vor fi folosite pentru editarea volumului „Inscripţie pe stâlpul porţii”- volum ce va cuprinde opera completă a maestrului Grigore Vieru, marele prieten şi colaborator al compozitorului Eugen Doga.
 Această „Biblie” a poeziei române va vedea lumina tiparului prin efortul conjugat al tuturor membrilor asociaţiei, iar tirajul integral al volumului va fi distribuit gratuit bibliotecilor din România şi Republica Moldova.
 Concertul a fost moderat de OCTAVIAN URSULESCU.

 ***
 Născut în Transnistria, Eugen Doga a împlinit în această primăvară 80 de ani şi a revenit pentru a treia oară la Botoşani.
 Este considerat cel mai mare compozitor român în viață, iar muzica sa a răsunat în importante săli de concerte din lume, a fost coloană sonoră a unor filme de succes sau a putut fi auzită în spectacole de teatru. Valsul care l-a făcut celebru a fost ales de ruși, în această iarnă, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci. Talentul incontestabil al lui Eugen Doga este recunoscut acum și de UNESCO, pentru care valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” este numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.
În România comunistă, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut mai mult odată cu filmele ”Lăutarii” și ”Șatra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu, însă creațiile sale însumează lucrări de balet, cvartete, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonoră a filmului de animație ”Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.
Pentru producția “Gingaşa şi tandra fiară” a scris celebrul său vals, ale cărui acorduri s-au făcut auzite în toată lumea. Conform unei decizii speciale a UNESCO, ”valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”, se arată într-un comunicat trimis de Centrul de Promovare şi Comunicare a FIE Iaşi.

Supranumit <strong>“Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”</strong>, Eugen Doga, născut la 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria, a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.
Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările “Gramofon” pe poziţia a 83-a, iar “Dulcea şi tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94.
Eugen Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice. Acest vals a fost declarat de UNESCO a patra capodoperă muzicală a secolului XX și a încheiat evenimentul extraordinar de la Botoșani.

Ieri a fost rândul ieșenilor să se bucure de creația geniului EUGEN DOGA.

Gazeta de Botoşani

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.