当前位置

Eugen Doga după concertul de la Deva: România-i mare, încă nu-i cea Mare, dar nu e mică… Flacara TV. 12.10.2016

Că-i la New York, Ottawa sau Viena, la Sankt Petersburg, Habarovsk sau Cercul Polar, la Chişinău, Bucureşti sau Deva, celebrul nostru compozitor, Eugen Doga, nu conteneşte să ne surprindă plăcut şi să ne umple zilele de viaţă cu muzica-i magnifică, energia tinerească la ai săi aproape 80 de ani, dar şi cu umorul său nativ de la baştină, s. Mocra, provincia transnistreană a R. Moldova.

Aflat într-un turneu prin mai multe oraşe din România, început la Bucureşti în 10 septembrie 2016, maestrul Eugen Doga a declarat după concertul de la Deva, judeţul Hunedoara, următoarele:

„Pentru prima dată mă aflu aici, în părţile astea şi nu este de mirare, pentru că… România-i mare, cu toate că încă nu-i România cea Mare, dar nu e mică… Chiar dacă s-ar fi vorbit în altă limbă, nu în limba română, era aceeaşi reacţie, din cauza că este un limbaj uman, care este înţeles de toată lumea…” (a se vedea reportajul TV de mai jos)

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, Artistul Eugen Doga a susţinut la Deva un spectacol muzical regal, cu casele închise, sala arhiplină,fiind acompaniat de soprana Ana Cebotari, originară din Basarabia, baritonul Alexandru Constantin, pianistul Tiberiu Chiranuș,Cvartetul „Passione”, dar și de micuțul Fabiani Prcsina, considerat cel mai talentat pianist din lume, la categoria vârstei sale.

A se observa din prima fotoCLIPă că românii de la Deva au scris pe afiş: Eugen Doga – Cel mai bun compozitor în viaţă! Aşa DA, fraţilor! Este cel mai bun şi, precum s-a văzut, cel care ne uneşte, în faptă, nu-n vorbă!

Puţină lume cunoaşte că, deşi maestrul Eugen Doga a mers pentru prima oară la Deva, rădăcinile pe linia tatălui său se trag anume din această zonă a Ardealului, conform Arborelului genealogic al familiei sale, numele de familie Doga fiind de origine romană şi însemnând o specie de stejar sau podoabă de pe haina nobililor vremii.

La Deva locuiesc, totodată, o parte din urmaşii rudelor sale plecate din Transnistria şi Basarabia după 1940 şi 1944… Prin urmare, pentru compozitorul Eugen Doga acesta nu a fost un simplu concert, ci o revenire la rădăcinile neamului său, ale tatălui Dumitru (Mitri) în mod special, pe care Eugen Doga l-a pierdut pentru totdeauna la vârsta de şapte anişori…

Vă invităm să urmăriţi în continuare reportajul TV, la care am făcut referinţă mai sus, dar şi o emisiune realizată la Antena 1 Deva, în care umorul şi buna dispoziţie stau în capul mesei.

Mulţi ani trăiască maestrul Eugen Doga şi muzica sa plină de lumină şi de primăvară!

Antena 1 Deva

Flacara TV

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.