当前位置

Comunicat de presă - Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni. Agenția Națională de Presă AGERPRES. 17.01.2016

Concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naționale- 15 ianuarie 2016

'Această seară este o adevărată sărbătoare' a fost afirmația maestrului Eugen Doga.

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată vineri seara în Aulă Palatului Cantacuzino — Muzeul Național 'George Enescu'.

Evenimentul a fost marcat printr-un concert extraordinar de muzică de cameră, cu participarea interpretativă a compozitorului EUGEN DOGA, împreună cu baritonul Rudolf Constantin COCRIS, soprana Ana CEBOTARI, pianistul Ieromin BUGA și cvartetul PASSIONE: Diana JIPA, vioară I, Mădălina PANCIU, vioară II, Cristina PASA, violă, Violeta TUTA POPESCU, violoncel, artiști consacrați din România și Republica Moldova.

Spectatorii au fost cuceriți de creațiile maestrului Eugen Doga. Diplomați români și străini, oameni de cultură și artă, dar și iubitori de muzică și admiratori ai compozitorului au urmărit cu emoție fiecare melodie. Ritmurile Moldovei, Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei și Dobrogei s-au regăsit în compozițiile scrise pe versurile marelui poet național Mihai Eminescu și ale Veronicăi Miclea.

Domnul Petre Guran, director general al Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni consideră 'concertul Eugen Doga din Aula Muzeului George Enescu o expresie puternică a comunității de destin a creației culturale românești indiferent de frontierele pe care le trasează circumstanțele geopolitice, nu numai fiindcă reunește în jurul aceluiași eveniment cultural România și Republica Moldova, dar aduce în fața publicului bucureștean un compozitor originar din Basarabia, al cărui talent s-a exprimat mai întâi într-un spațiu, pe care o istorie absurdă și nemiloasă l-a numit Uniunea Sovietică, unde se afla la rândul ei într-un prizonierat istoric una din cele mai serioase școli de muzică ale lumii contemporane.

Cu prestigiul validării în acest mediu de mare exigență muzicală, Eugen Doga, aducându-și ofrandă propriul talent, își mărturisește emoția de a se afla în casa din care geniul lui George Enescu s-a adresat muzical lumii întregi. Astfel seara de 15 ianuarie, sub semnul nașterii lui Mihai Eminescu, a născut un moment muzical de mare forță, o declarație de universalitate a culturii române'.

'Pentru generații și generații din Moldova din stânga Prutului, opera poetului Mihai Eminescu înseamnă înainte de toate trăirea intensă a dorului de mama, de iubită, de patrie. Este hotarul conștiinței, dincolo de care să ajungem mai senini, mai înțelepți, mai rezistenți' a afirmat doamna ambasador Iuliana Gorea Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova din cadrul Cancelariei Primului Ministru al României.

'Opera maestrului Doga e o dovadă care arată ca și de o parte și de cealaltă a Prutului trăiește un singur popor. Avem o singură limbă și împărtășim aceleași valori culturale' a afirmat domnul Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România.

În aceeași formulă artistică, acest concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naționale va avea loc și în Franța, în ziua de 20 ianuarie 2016, în spațiile Ambasadei României din Paris.

Evenimentul va fi difuzat la TVR Internațional în data de 24 ianuarie 2016.

Manifestările culturale au fost organizate de Institutul' Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni în colaborare cu Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova din cadrul Cancelariei Primului — Ministru al României în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București, Muzeul Național 'George Enescu', Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar pentru concertul de la Paris cu Ambasada României la Paris, Ambasada Republicii Moldova la Paris, având parteneri media: TVR Internațional, TVR Moldova, TV Moldova 1, Radio România Internațional, Radio Chișinău, Eurodidacti

17 ianuarie 2016

Departamentul de Comunicare

Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni

Ministerul Afacerilor Externe

Agenția Națională de Presă AGERPRES

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.