Eşti aici

În R. Moldova, Primăvara începe cu Eugen DOGA: o nouă marcă poştală dedicată marelui compozitor – celebrul VALS. flacaratv.md. 1.03.2015

De astăzi, 1 martie – ziua naşterii renumitului compozitor Eugen Doga, în oficiul poştal Central Chişinău, este pusă în circulaţie seria de mărci poştale „Valsul din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară. Capodoperă muzicală a secolului XX. Compozitor – Eugen Doga”, – anunţă ÎS Poşta Moldovei.

Timbrul, creat de designerul Vitaliu Pogolşa, este descris astfel: „Portretul compozitorului Eugen Doga. Pe fundal, o pereche de dansatori – valsând şi partitura Valsului din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară”.      

Noua serie-brand a ÎS Poşta Moldovei a fost emisă în 200 mii exemplare, cu valoarea nominală de 1,75 lei, având drept scop promovarea celebrului Vals al maestrului Eugen Doga din filmul artistic Gingaşa şi tandra mea fiară, realizat de un alt renumit Artist originar din Moldova de Est, poetul şi regizorul Emil Loteanu.

[Compozitorul Eugen Doga si regizorul Emil Loteanu]

Arhiva Flacara Film: compozitorul Eugen Doga si regizorul Emil Loteanu

Valsul din acest film, intrat în Cinemateca de Aur a Lumii, este cea mai cunoscută creaţie muzicală a compozitorului Eugen Doga, fiind înregistrată de UNESCO drept capodopreră a sec. XX.

Să reamintim în context, că prima personalitate care a definit Valsul lui Eugen Doga drept capodoperă a sec. XX a fost Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, care, înainte de a intra în politică, a fost actor de film la Hollywood.  

Salutăm cu bucurie apariţia acestui timbru-document, dar regretăm că nu a fost respectată întocmai traducerea şi adaptarea denumirii filmului „Moi laskoviy i nejniy zveri” (după A.P. Cehov „O dramă la vânătoare”) în limba română, lăsată de însuşi regizorul filmului, Emil Loteanu: Dulcea şi tandra mea fiară.

La fel cum tot Emil Loteanu a tradaptat din rusă în română filmul său „Tabor uhodit v nebo” – Şatra, nu „O şatră urcă la cer”.

Să nu se uite niciodată că înainte de a fi cineast, Emil Loteanu a fost un mare poet, având un simţ cu totul deosebit al limbii române literare sau exemplare, cum se exprima adeseori lingvistul cu renume mondial, Eugeniu Coşeriu.

flacaratv.md

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.