Eşti aici

Eugen Doga, „Omul Mileniului”, joi, la TVR i. TVR. 16.10.2014

VIDEO  - TVRi


Academicianul Eugen Doga a venit la TVR (postul Televiziunii Române pentru Republica Moldova), într-o ediţie specială prezentată de Ana Maria Ghiur, joi, 9 octombrie. Puteţi urmări înregistrarea ei joi, 16 octombrie, de la ora 22.00, la TVR Internaţional.

Talent născut din pământ de dincolo de Prut, la 1 martie 1937, în satul Mocra din Transnistria, Eugen Doga a pornit pe drumul muzicii cu studiul violoncelului. Domeniul care i-a adus notorietate internaţională este arta componistică. A scris o simfonie, 2 uverturi pentru orchestră, 3 balete, 6 cvartete, 50 de piese instrumentale, peste 70 de valsuri, 10 tangouri, 60 de romanţe şi muzica pentru mai bine de 200 de filme şi 13 spectacole de teatru.

Cunoscut în România, în special prin muzica din cele trei producţii cinematografice de succes: „Şatra”, „Maria Mirabela” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară” (celebrul vals din acest film fiind recunoscut de UNESCO, drept una dintre cele 4 capodopere muzicale ale secolului XX), supranumit „Om al Mileniului”, Eugen Doga are numeroase distincţii, dar şi premii naţionale şi internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii. Pentru coloana sonoră din „Şatra”, primeşte în 1976, “Scoica de Aur”la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian.

 

„Nu cunosc o altă muzică mai frumoasă decât vocea mamei”, este definiţia maestrului despre taina muzicii. „Eu caut muzica ce nu se aude, la fel cum o ascultam pe mama care mai mult vorbea cu ochii. Te ţintea cu privirea şi putea privi minute întregi, fără să clipească. Din ochii ei veneau romane întregi, simfonii, trăsnete, descărcări electrice cereşti, mângâieri, dar şi dulci reproşuri. Aceasta este muzica”, mărturiseşte Eugen Doga.

În România, postul TVR pentru Republica Moldova poate fi urmărit online, pe TVR+.

 

 

TVRI.TVR.RO

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.