Eşti aici

A fost inaugurat Salonul „Eugen Doga Music Cafe”. Moldpres. 3.03.2018

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, scriitori, ziarişti şi artişti au participat ieri seară la  inaugurarea Salonului „Eugen Doga Music Cafe”  în incinta restaurantului „Vatra neamului” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, preşedintele Centrului Cultural „Vatra”, Nicolae Avram, patronul restaurantului „Vatra neamului”, a menţionat că „Eugen Doga Music Cafe” este o instituție de alimentație publică unde, pentru prima dată în Republica Moldova, maestrul Eugen Doga și Centrul Cultural „Vatra”  vor crea o ambianță comună care va îmbina creația maestrului cu diverse genuri de artă autohtonă.

„Aici va fi un loc de atracţie pentru turişti şi amatorii de muzică, unde ei vor putea asculta creaţia compozitorului, vor participa la lansări de CD şi de carte, având posibilitatea, în aceeaşi ambianţă, să admire arta noastră culinară”, a precizat  Nicolae Avram.   

În context, compozitorul  Eugen Doga a  afirmat că  de mult timp i-a venit  ideea creării unui centru de cultură muzicală, unde să se poate aduna mai multă lume bună. „Din păcate, pe strada care-mi poartă numele nu există un asemenea local. Aici, la „Vatra neamului”, în salonul  muzical veţi găsi CD-uri, cărţi, vă veţi face prieteni”, a subliniat compozitorul.

Pe parcursul manifestării, în faţa celor prezenţi au evoluat  cântăreţii  de operă Mariana Bulicanu,  Elena Demirgean, Ion Timofti şi Ana Morari, formaţia „Akord”,  Vitalie şi Cătălin Advahov şi alţi interpreţi.

În cadrul evenimentului, distinsul compozitor a fost felicitat cu ocazia zilei sale de naştere – 1 martie, când a împlinit 81 de ani. Tot aici a fost vernisată o expoziţie de fotografii dedicată maestrului.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie în 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, ordinele "Steaua României" în grad de comandor, "Pentru Serviciul Credincios" (România) și "Za zaslughi pered otecestvom" (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

Moldpres

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.