Eşti aici

Concert extraordinar „Eugen Doga”. Festivalului Internaţional al Educaţiei. 15.06.2014

În cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei 2014, Opera Naţională Română Iaşi susţine concertul extraordinar „Eugen Doga”, cu participarea maestrului, eveniment ce va avea loc în data de 27 iunie, ora 20:30, pe scena de la Palatul Culturii.

Despre maestrul Eugen Doga se spune că ar fi cel mai mare compozitor român în viaţă dar, ca un paradox, românii îl cunosc, probabil, cel mai puţin. În România numele compo­zitorului este legat mai ales de muzica lui de film, din cele trei producţii cinematografice de succes care au rulat pe ecranele noastre: „Şatra”, „Maria Mirabela” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară”.

Opera sa este extrem de vastă şi se compune din lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru și peste de 200 de filme. Celebrul vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului 20. În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals este recunoscut ca fiind unul dintre cele 4 capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului XX.

Supranumit “Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieții numeroase distincții și premii naționale și internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii. Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în “Top 200 Classical Music Pieces” sunt incluse lucrările “Gramofon” pe poziția a 83-a din top, iar “Dulcea și tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94.

Maestrul Doga este recunoscut la nivel internaţional , alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

Festivalului Internaţional al Educaţiei

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.