Eşti aici

Eugen Doga - concerte in Bucuresti de Ziua Culturii Naţionale. 16.01.2016

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și aniversării de 166 ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu compozitorul Eugen Doga a luat parte la aceste manifestări pe datele de 13-14 pe scena  celebrului Ateneul Român cu un fragment din baletul LUCEAFĂRUL după poemul lui Mihai Eminescu interpretat de orchestra, corul mare și soliștii filarmonicii ”George Enescu”. Muzica maestrului E. Doga au preluat-o creațiile compozitorilor Weber și Wagner. Maestrul E. Doga în aplauzele  din sală a fost chemat pe scenă și  a mulțumit interpreții,care s-au ridicat în picioare și la fel  îl aplauda în lumina fețelor pline de zâmbete.. Publicul a fost plăcut surprins de această operă muzicală pe baza celebrului poem al lui M. Eminescu plină de sbucium, dragoste și disperare. Dirijorul orchestrei maestrul Iosif Ion Prunner  pe parcursul dezvăluirii muzucii ni se părea că era gata și el să-și disfacă aripile și să o ea în zbor  pe calea Luceafărului.Orchestra crea imagini de marea liniștită, zbucium pornit din sferele astrale, de duioșie și dragoste a Cătălinei  și vicleniie  lui Cătălin în scena de duet al acestor doi tineri cu trăirile lor firești de pe pământ, dar și înșeleciunea  și zdrobirea viselor crăiasei Cătălina. Pe scena Ateneului Eugen Doga a susținut pe parcursul ultimelor ani mai multe concerte de autor cum a fost acel din 2008 cu  genericul ÎN OGLINDA  CLIPELOR ori cel din 2012 cu genericul TOAMNA  ROMANTICĂ. Eugen Doga spunea că ”Ateneul Român”  este biserica spirituală a României unde  dorea mult să cânte  cândva pe scena  acestua.

Pe data de 15 ianuarie a fost împlinit un alt vis al compozitorilui, de cânta  în Casa memorială al lui George Enescu, Palatul Cantacuzino. În program au fost lucrări de muzică camerală interpretată de cvartetul PASSIONE  condusă de Violeta Tuță-Popescu și soliștii Ana Cebotari și  Constantin Rudolf Cocriș. Programul a început cu interpretarea cvartetului 4. Au fost cântate romanțe pe verusi de Mihai Eminescu și Veronica Micle, piese instrumentale cu participare lui Eugen Doga la pian inclusi două valsuri celebre ca  valsul din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” și ”Gramofonul” incluse în TOP-ul celor 200 de creații muzicale celebre  din toate timpurile. La concert organizat de  Guvernul României  in frunte cu doamna Ambasador și reprezentantul R.Moldova în guvernul României D-na Iuliana Gorea-Costin, care cu mare dragoste și dăruire a organizat această frumoasă sărbare și Ambasada R.Moldova în București. Au fost prezenți peste 20 de reprezentanți ai Ambasadelor acreditate în România între care  din SUA, Japonia, Finlanda și.a.

Cu această frumoasă serată s-a încheiat omagierea zilei de naștere al lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Nationale. Pe data de 20 ianuarie va continua sărbarea la Paris cu aceiaș echipa.

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.