Eşti aici

Comunicat de presă - ICR New York. Agenția Națională de Presă. 28.07.2015

Festivalul Limbii Române în Canada si SUA Institutul Cultural Român de la New York organizează în premieră în spațiul nord-american,   în perioada 15 - 18 august 2015, seria de spectacole muzical-literare intitulată Festivalul Limbii Române în Canada si SUA, dedicată sărbătoririi  Zilei Limbii Române.

La  triplul eveniment — programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august) — participă: marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian etc.) Eugen Doga  — a cărui creație  a intrat cu mare succes în circuitul european și universal al valorilor muzicale; 'Valsul' său a fost declarat parte a Patrimoniului UNESCO—,   vestitul  naist si dirijor Vasile Iovu, talentata scriitoare și scenaristă  Luminița Dumbrăveanu, si apreciatul regizor artistic si om de televiziune Teodor Gutu, toți patru din Republica Moldova. Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, actualmente  președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, cea care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistice destinate comunităților românești din țara de adopție și care a publicat volumul Dor de libertate (2007).

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/ 2013, adoptată de Parlament. În cele două țări, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei — ca expresie identitară a poporului român — la dezvoltarea civilizației universale.

În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de Institutul Cultural Român de la New York — în cooperare cu Asociatia Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent 'Flacăra Film', din Chișinău—  reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului. Evenimentele nu sunt dedicate doar comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, ci și  publicului de alte și numeroase origini etnice din Canada și SUA.

Răzvan Dinu

Programs Manager

Romanian Cultural Institute în New York

Agenția Națională de Presă

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.