Eşti aici

Concert aniversar Eugen Doga, la TVR MOLDOVA și TVR Internațional. TVR. 26.02.2016

La TVR MOLDOVA marți, 1 martie, ora 22:00, și la TVR Internațional, sâmbătă 5 martie, ora 15:00, și duminică, 6 martie, ora 23:30, vă invităm să ascultați muzica academicianului și compozitorului Eugen Doga.

Academician, muzician, compozitor, dirijor şi profesor, Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra din Transnistria.

La împlinirea celor 79 de ani ai săi, TVR MOLDOVA și TVR Internațional îl omagiază pe marele artist prin difuzarea Concertului aniversar de la Moscova, din 2012. La 11 mai, în anul în care împlinea 75 de ani, Eugen Doga a fost sărbătorit printr-un amplu concert festiv la care au participat Orchestra şi Corul Academic ale Filarmonicii din Moscova, sub bagheta dirijorilor Iosif Ion Prunner şi Lev Kantorovich, soprana Valentina Naforniţă, baritonul Mihai Dogotari şi actriţa Yecaterina Guseva.

Muzicianul a studiat violoncelul, însă domeniul care i-a adus însă notorietate internaţională este arta componistică. A scris o simfonie, două uverturi pentru orchestră, trei balete, 50 de piese instrumentale, alte zeci de valsuri și tangouri, romanţe, precum şi muzica pentru sute de filme şi spectacole de teatru.

Valsul din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară" este recunoscut ca fiind una dintre capodoperele muzicale ale secolului XX, prin decizie specială a UNESCO.

Eugen Doga este cunoscut în România în special pentru muzica de film: a realizat coloana sonoră a filmului „Maria Mirabela”, iar pentru cea din „Şatra” a fost distins, în 1976, cu “Scoica de Aur” la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian. Pe parcursul vieţii, artistul a primit numeroase distincţii, premii naţionale şi internaţionale, printre care şi Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer, din partea preşedinţiei române.

Vă invităm să ascultați muzica lui Eugen Doga, în concertul aniversar din 2012, la TVR MOLDOVA marți, 1 martie, ora 22:00, și la TVR Internațional, sâmbătă 5 martie, ora 15:00, și duminică, 6 martie, ora 23:30.

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Concertul poate fi urmărit și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

    TVR 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.