Vous êtes ici

Eugen DOGA: „Vă rog să vă iubiți. Iubiți-vă, iubiți-vă cât există viața!”. Academia de Științe a Moldovei. 4.03.2021

Compozitorul Eugen Doga, a dus delectare și bucurie infinită publicului meloman din Kiev, Ucraina, într-un spectacol grandios, intitulat „Regele valsului. Eugen Doga”, la 27 și 28 februarie 2021. Amfitrioana regalului muzical a fost renumita Sală de concerte Big Freedom Hall din Kiev. Concertul urma să aibă loc un an în urmă, exact în ziua când am fost informați că va fi instituită stare de urgență în sănătate publică, spectacolul fiind amânat pentru o altă și altă dată, în speranța că se va ameliora situația și coronavirusul va face cale întoarsă la scut timp. Dar nu a fost să fie. Așa a și trecut un an. Iată că și acesta în care suntem, 2021, ca și cel anterior, cu cifrele lui magice de 2020, pretinde a ne ține sub semnul marilor încercări. Tot ne-a anulat agende și treburi, iar cu frica de necunoscut, am stat cât am putut de cuminți, triști și îndurerați prin case. În anul trecut i-au fost contramandate și compozitorului Eugen Doga o multitudine de concerte, turnee, revederi cu admiratorii săi, dar nici un an, cât de magic ar părea și nici un virus cât de fioros ni s-ar arăta, nu i-a putut anula maestrului speranța. Acea speranță că într-o zi va putea reveni în fața spectatorilor săi fideli și le va crea dispoziție bună, le va alina tristețile, le va încălzi, tămădui și înnobila sufletele.  Deși a trecut un an, organizatorii de la Kiev au anunțat că nici un bilet nu a fost returnat, admiratorii kieveni așteptându-și cumirul cu optimism și stoicism.

Ajuns la Kiev, compozitorul  a descoperit cu satisfacție că oamenii n-au uitat, și în aceste timpuri cumplite, n-au uitat să se bucure, să viseze la muzică bună, dar și să vindece prin ea. Artistul a fost așteptat cu drag, cu drag de el și de legendara sa muzică, cu care au crescut câteva generații. Pentru respectarea măsurilor epidemiologice și a evita aglomerația, amfitrionii spectacolului au decis prezentarea spectacolului în două zile, în loc de una, cum fusese preconizat inițial.

Programul serii de creație a inclus cele mai cunoscute creații și preferate de milioane de oameni, dar și cele mai noi opusuri ale celebrului compozitor, interpretate de renumiți artiști ai țării. Maestrul Doga a cântat la celebra sa muzicuță, având și posibilitatea de a dirija personal una dintre cele mai bune orchestre simfonice din Ucraina.

Majestic March, Balada, Gramofon, Eterna, Sonet, Tangou, orașul meu, Un cal alb, Codrii mei, Orice femeie e frumoasă, Ochiul tău iubit, Pași cunoscuți, Codrii mei frumoși, Pârâiașul, Cascada de Paris, Hora Prieteniei și altele melodii îndrăgite, au răsunat pentru publicul kievean, iar deliciul regalului l-a făcut, bineînțeles celebrul vals Gingașa și tandra mea fiară, creație ce a devenit una dintre cele mai faimoase opere muzicale din secolul al XX-lea, intrată pe lista celor mai bune valsuri din lume, alături de cele a lui Strauss, Chopin, Ceaikovski, Roth, Lehár și Șostakovici.

Poetul muzicii, cum i-a spus Luminița Dumbrăveanu, biograful artistului, a făcut o surpriză deosebită kievenilor, prezentând în premieră o lucrare muzicală, un imn, dedicat orașului Kiev. 

Și pentru că peste câteva ore, maestrul urma să pășească pragul unei noi aniversări, orchestra, soliștii și publicul spectator i-au cântat compozitorului Eugen Doga La Mulți Ani, i-au dăruit flori, l-au aplaudat și ovaționat minute în șir, cu rugămintea de a mai reveni la ei. S-ar părea că artistul este deja obișnuit cu atare momente de căldură din parte spectatorilor, dar emoțiile oricum l-au năvălit. Le-a spus kievenilor că și lui i-a fost dor de ei și că este foarte fericit că s-au revăzut. Le-a mulțumit pentru invitație și pentru căldura cu care a fost întâmpinat, pentru că-i ascultă și iubesc muzica, dar și pentru aplauze și flori. I-a îndemnat pe toți să se iubească, iar în contextul pandemiei, artistul a spus că a apărut un virus nou - virusul iubirii, care este mult mai puternic decât covid-ul, „Vă rog să vă iubiți. Iubiți-vă, iubiți-vă cât există viața”, le-a sugerat maestrul Doga în aplauzele necontenite ale spectatorilor.

Compozitorul a declarat că a fost un spectacol mult așteptat, cu un public cald și prietenos. În funcție de situația epidemiologică, artistul speră să fie posibilă inițierea unui turneu în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv, Odessa, Harkov, Dnipropetrovsk ș.a.

Și ca o notă de final, în drum spre casă, unde îl aștepta deschiderea Mărțișorului, dar și oameni dragi care doreau să-i ureze La Mulți Ani, polițiștii de frontieră de la Vama Palanca, l-au întâmpinat cu bucurie pe maestrul Doga, i-au prins primul mărțișor la piept, i-au dăruit flori, urându-l de sănătate, fericire și mulți ani frumoși.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Academia de Științe a Moldovei

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.